In Via Genua spreekt Ilja met een bonte stoet gelukzoekers in Genua. Italiƫ ligt al decennia in de frontlinie van migratie. Is Genua het voorland van het nieuwe Europa? Kom op 9 februari naar de Centrale OBA in Amsterdam en ga hierover in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer, uw perfecte gids voor migratiestad Genua.

Italië ligt al decennia in de frontlinie van migratie. Onherroepelijk verandert dit haar straten, ook in deze havenstad. Is Genua het voorland van het nieuwe Europa? Wat doet migratie met een land op macro- en microniveau? 

Ga hierover in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer, uw perfecte gids voor migratiestad Genua.

Klik hier om kaarten te bestellen

Sprekers

Ilja Leonard Pfeijffer is de presentator en interviewer van Via Genua. Aan de hand van fragmenten zal hij in gesprek gaat met het publiek en de andere sprekers. Hij leest voor uit eigen werk.

Luciano Maio speelt migratieliederen. Hij wordt begeleid door Francesco Bongiorno. Maio is muzikant, oprichter en leider van de succesvolle Siciliaanse groep Taberna Mylaensis, ontstaan in de jaren '70. Het laatste album heet 'Semu tutti emigranti' (Pan Records, 2015); dat betekent 'we zijn allemaal emigranten'. De band gaat in maart 2017 op tournee. Ook in Nederland.

Tamar de Waal, filosofe, juriste en promovenda aan de UvA. Doet onderzoek naar naturalisatie- en inburgeringsvereisten, burgerschap en ethiek van migratie. Schrijft voor o.a. De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Ze spreekt over de geboorteloterij en doet voorstellen voor een betere omgang met migranten en migratie.

Joop de Jong, emeritus-professor en psychiater. Hij spreekt over de geestelijke gezondheid van migranten en vluchtelingen. Wat hebben ze wel en wat niet nodig? Heeft jarenlang ervaring in onder andere Gambia en Senegal.

Jamang Ceesay kwam drie jaar geleden uit Gambia naar Nederland. Hij kent enkele  Gambiaanse jongens uit de serie Via Genua en geeft zijn visie op hun komst naar Europa.

Moderator is Pieter van der Wielen, journalist en presentator Nooit meer Slapen (VPRO).

Gegevens

Wanneer: donderdag 9 februari

  • Inloop: 19.30 uur
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Einde: 22.00 uur

Waar: Centrale OBA, Amsterdam

Kaarten: verkrijgbaar à €12,50

  • VPRO-leden betalen €7,50

Klik hier om kaarten te bestellen