Wedding Day

3. Juchitán, Mexico

Wedding Day

3. Juchitán, Mexico

De Indiaanse bevolking van Juchitán, Mexico, lijkt bijna feministisch: vrouwen zijn er heel zelfstandig, hun kinderen krijgen hun naam en over transgenders wordt ook al niet moeilijk gedaan. Maar als het om trouwen gaat, blijkt de maagdelijkheid van de bruid opeens heel belangrijk, zo ontdekt Lieve Blancquaert.

Uitzending: vrijdag 9 juni om 17.05 uur op NPO 2

In Juchitán test de schoonmoeder de maagdelijkheid van de aanstaande bruid met een zakdoek en haar vinger. In het Wedding Day-boek schrijft Lieve: 

'In de woonkamer van Dario’s familie, onder een wit laken bedekt met rozenblaadjes, ligt de ‘ontvoerde’ Eva te glunderen. Dario, haar toekomstige man, en zijn kompanen maken buiten bloemenkransen voor de vrouwen binnen. Het huis zit afgeladen vol en veel dames hebben al behoorlijk diep in het glas gekeken. 

In een hoekje staat een klein huisaltaar. Daar, tussen de bloemen aan de voeten van een stenen maagd Maria, ligt de waardevolle zakdoek met Eva’s maagdenbloed. Haar eer en die van haar familie is veilig. Haar moeder maakt het mij meteen duidelijk. 'Indien het anders was, zetten ze gebroken potten aan onze voordeur en sturen ze mijn dochter terug. Een schande valt dan over mijn gezin.' Ik bestudeer de zakdoek aandachtig en zoek naar alle mogelijke oplossingen voor dat bloed. Een kippetje slachten kan toch niet zo lastig zijn?

'Gisteravond heb ik beslist dat we voor altijd samen moeten zijn', zegt Dario. 'Ik heb mijn geliefde ontvoerd, naar mijn huis gebracht en het uitgelegd aan mijn ouders. Mijn moeder heeft het nodige gedaan en nadien was het tijd om haar familie in te lichten dat ze hier zal blijven wonen. De festiviteiten zijn nu begonnen. Ik heb haar ontvoerd om zeker te zijn van de maagdelijkheidstest. Ik ben een heel gelukkige man. Ze is een goed meisje.''

advertentie