Wedding Day

4. Jordanië, vluchtelingenkamp

Wedding Day

4. Jordanië, vluchtelingenkamp

Zelfs in een Jordaans vluchtelingenkamp aan de grens met Syrië worden huwelijken voltrokken. Of zelfs? Juist, merkte Lieve Blancquaert. ‘We kunnen maar beter kiezen voor het leven’, vertelt de 21-jarige bruidegom Majed haar.

Uitzending: maandag 12 juni om 16.55 uur op NPO 2

Lieve Blancquaert bezocht in Jordanië Zaatari, het op een na grootste vluchtelingenkamp ter wereld, dat wordt bewoond door tienduizenden Syrische vluchtelingen. Majed (21) gaat hier trouwen met Ryham (18), die geheel gesluierd gaat en nog nooit met iemand buiten haar eigen familie heeft gepraat. Lieve schrijft in haar boek Wedding Day:

'Volgens de statistieken verbinden mensen zich in dit kamp sneller dan ooit. Elke dag trouwen hier twee koppels. Ook Majed bevestigt dat. “Stel dat ik nog in mijn land en op mijn grond zou wonen, dan had ik een huwelijk zeker nog uitgesteld. Mijn ouders zouden in dat geval ook nog voor mij zorgen. Nu is er niemand die de was doet en voor mij kookt. Ryham zal mij helpen in mijn leven. In Syrië zou ik mij beter voorbereiden, maar hier valt niets te doen. We kunnen maar beter kiezen voor het leven.”

Zijn schoonzus Maryam voegt daaraan toe: “Een huwelijk is in het Midden-Oosten de manier om erkenning te krijgen in de samenleving. Als je in een kamp terechtkomt als vluchteling heb je zo goed als niets meer. Trouwen is dan de enige manier om een soort van toekomst te kunnen bouwen. Alleen blijven is hier echt geen optie. Met twee ben je sterk.”

advertentie