Wetenschap havermoutpap gaat over het onderwerp dat je het meest aan het hart gaat: jezelf. Hoe word je succesvol in de liefde?

Wetenschappelijk verantwoorde liefdestips

Teksten: Els Aarts

Hoe je test of je partner een potentiële vreemdganger is

Tila Pronk (Radboud Universiteit) doet onderzoek naar romantiek in de brede zin van het woord, en relaties en flirten in het bijzonder.

Klik hieronder op 'open' om verder te lezen.

De nietsvermoedende mannen uit het onderzoek ondergaan de Strooptest. In deze test verschijnen woorden op een scherm, en die woorden zijn blauw, groen, geel en andere kleuren. De bedoeling was dat de mannen zo snel mogelijk de kleur van de letters benoemden. Dat is best moeilijk, probeer het zelf maar eens uit.

Waarom is deze test zo moeilijk? Wat de Strooptest eigenlijk meet is hoe goed je bent in impulscontrole. Hoe goed kan je ’s ochtends de verleiding weerstaan nog éven in je warme bed te blijven liggen? Hoe goed kan je een ongepaste grap nog net op tijd inslikken, of een chocoladetaartje laten staan als je eigenlijk al genoeg hebt gegeten? Dit heeft allemaal te maken met hoe goed je je impulsen kunt beheersen. Wie goed scoort op de Strooptest, heeft minder moeite met het beheersen van verleidingen dan degenen die minder goed scoren.

Even terug naar het experiment. De mannen, die overigens allemaal een relatie hadden, ondergingen de Strooptest. Daarna moesten ze in een wachtkamer het tweede deel van het experiment afwachten. In deze wachtkamer was ook een meisje aanwezig. En niet zo maar één, het was een meisje in de categorie buitengewoon bijzonder knap.

Wat gebeurt er als een man zo’n meisje ziet? De beloningsgebieden in zijn brein worden actief, en als helemaal als het meisje in kwestie zelf ook vriendelijke interesse toont. Ho, stop! De mannen in kwestie hadden allemaal een relatie. Het brein zou dus eigenlijk op de rem moeten trappen om te voorkomen dat de man dingen doet waar hij spijt van krijgt. Maar dat bleek bij de ene man wat beter te gaan dan bij de andere.

Het verschil in flirtgedrag bleek te verklaren met hun score op de Strooptest. De mannen met een slechte score waren minder geremd en flirtten gemiddeld meer met de knappe dame. Ook bleek uit andere tests dat zij vaker vreemd gaan.

Dit effect geldt ook voor vrouwen, maar dat is lastiger te testen. Het bleek moeilijk om één man te vinden die door alle dames aantrekkelijk werd gevonden. Dus, onderwerp voortaan je dates aan de Strooptest om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt, of in je bed.

Gebaseerd op:
Pronk, T. M., Karremans, J. C., & Wigboldus, D. H. (2011). How can you resist? Executive control helps romantically involved individuals to stay faithful. Journal of personality and social psychology, 100(5), 827.

Hoe je spanning voor je karretje spant

Heb je een oogje op iemand maar moet deze persoon zelf nog over de brug komen? De wetenschap biedt soelaas: maak het spannend! Volgens onderzoek uit 1974 van Dutton en Aron van de Universiteit van British Columbia, zorgt spanning ervoor dat men toevallige aanwezigen extra aantrekkelijk gaat vinden.

Klik hieronder op 'open' om verder te lezen.

In de buurt van Vancouver heb je de Capilano hangbrug. Deze brug is heel hoog, 70 meter, en 130 meter lang. Hij heeft lage leuningen en wiebelt een beetje in de wind. De mensen die de brug overgaan doen dat voetje voor voetje, en houden zich stevig vast bij elk stapje. Opeens komen zij halverwege een meisje tegen, dat een paar vragen wil stellen in het kader van haar onderzoek. Het meisje stelt zich voor als Gloria, en laat de mannen een klein formuliertje invullen. Ze scheurt daarna een hoekje van het formulier en schrijft haar nummer er op: de mannen mogen bellen als ze meer willen weten over het onderzoek.

Precies dezelfde onderzoeksopzet wordt gebruikt op een dertien-in-een-dozijn bakstenen brug, een eindje verderop. Oerdegelijk, stevig en overduidelijk veel minder eng dan de Capilanobrug. Het meisje stelt weer vragen en geeft haar telefoonnummer, maar noemt zichzelf nu Donna om onderscheid te kunnen maken tussen de proefpersonen op de verschillende bruggen.

Eenmaal terug in haar hotel wacht Gloria/Donna de telefoontjes af. Gloria wordt negen keer teruggebeld, en Donna maar twee keer! Ai. Het type brug maakt een duidelijk verschil: mannen willen significant liever met spannende-brug-Gloria afspreken dan met saaie-brug-Donna.

Volgens de onderzoekers verwarren de hersenen de spanning van de brug met de spanning die een verliefde mens ook ervaart. De hersenen denken dus dat je verliefd bent in plaats van bang!

Dus beste kijker, ga op date op met de tandemparachute, kijk een horrorfilm of als je zelf wat minder avontuurlijk aangelegd bent, leg stiekem een neptarantula in de schoen van je beminde.

Gebaseerd op:
Dutton, D. G., & Aron, A. P. (1974). Some evidence for heightened sexual attraction under conditions of high anxiety. Journal of personality and social psychology, 30(4), 510

Hoe je eisprong je liefdesleven vooruit helpt

Bavianenbillen zwellen op, herten burlen en de krolse kat krabt de krullen van de trap. In het dierenrijk een bekend fenomeen: als er gepaard kan worden, wordt dat luid en duidelijk gecommuniceerd.

Klik hieronder op 'open' om verder te lezen.

Bij sommige diersoorten is het duidelijk te merken dat de vrouwtjes net hun eisprong hebben gehad en dus zwanger kunnen raken. De mannetjes zijn er dan als de kippen bij om deze taak op zich te nemen.

Maar hoe zit dat bij de mens? De mensenvrouw heeft ook elke maand een eisprong en een vruchtbare periode, maar spreidt dit veel minder luidruchtig ten toon dan de gemiddelde baviaan. Toch is er onderzoek waaruit blijkt dat wel degelijk aan vrouwen te merken is wanneer zij vruchtbaar zijn: vrouwen worden dan namelijk aantrekkelijker gevonden. Probeer maar eens: welke vrouw is aantrekkelijker?

Significant meer mensen vinden de linker vrouwen aantrekkelijker. Dat een gemiddelde vrouw die in haar vruchtbare periode zit. Uit onderzoek blijkt dan ook dat als vrouwen hun eisprong hebben zij meer zin hebben in seks, ze zich bloter kleden, dat ze sexier lopen en dansen, en zelfs vlotter en grappiger praten. Al zijn deze verschillen klein en moeilijk te meten. De psycholoog Geoffrey Miller, van de Universiteit van New Mexico, bedacht een methode om het effect van de eisprong te meten in... geld.

Hij kreeg dit idee door een PhD van zijn afdeling die een interessante bijbaan had: portier in een stripclub. Miller kwam op het idee om te kijken of de strippers in de club meer fooi kregen als zij in hun eisprong zaten. Hij vroeg de strippers om gedurende drie maanden elke dag een vragenlijst in te vullen. Hier zaten allemaal verschillende vragen in, maar onder andere wanneer de strippers ongesteld waren geweest, of ze de pil slikten én hoe veel fooi ze die dag hadden gekregen. De resultaten waren zeer opvallend te noemen:

De strippers verdienden veel meer als ze in hun eisprong zaten! En als ze menstrueerden kwamen ze er juist bekaaid vanaf: tijdens een dienst van vijf uur verdienden ze bijna de helft minder.

De strippers zelf hadden geen idee waar het onderzoek over ging. Ook waren ze zich er niet van bewust wanneer zij vruchtbaar waren. Er gebeurt dus onbewust iets bij de strippers waardoor mannen meer fooi geven bij een eisprong. Maar wat dan precies is nog steeds niet bekend..

Bij strippers die de pil gebruikten werd geen significant verschil gevonden. Dat komt waarschijnlijk doordat de eisprong wordt onderdrukt door de pil.

Wat werkt dat werkt, en als vrouw kan je deze kennis dan maar beter in je voordeel gebruiken. Als je in je eisprong bent, word je dus letterlijk meer gewaardeerd door mannen. Dus, plan je date tijdens je eisprong en je wordt aantrekkelijker gevonden. Of als je moet onderhandelen over je salaris: neem je eisprong mee en wellicht verdien jij ook ineens meer dan 20 procent meer!

Gebaseerd op: Miller, G., Tybur, J. M., & Jordan, B. D. (2007). Ovulatory cycle effects on tip earnings by lap dancers: economic evidence for human estrus?☆. evolution and human behavior, 28(6), 375-381.