In dit eerste seizoen van de 10-delige podcast Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?! onderzoekt het duo, samen met uiteenlopende gasten, de oorzaken van neerslachtigheid, maar vooral ook wat je eraan kunt doen. De gasten variëren van ex-vluchteling tot hovenier en van winti-priesteres tot schrijver en filosoof. Voorbeelden zijn Marian Markelo, Nadia Zerouali, Donnie en Adriaan van Dis. Ze spreken over thema's als klimaatangst, de dood, telefoonverslaving en onbeantwoorde liefdes. Ook geeft iedere gast Wilbert een concrete opdracht mee die hij een week lang uitvoert; van leven zonder telefoon en dagelijks plastic rapen, tot vrijwilligerswerk in een hospice. Lukt het Wilbert om weerstand te bieden aan zijn zwaarmoedigheid?

Terwijl Wilbert met vallen en opstaan de gegeven taken uitvoert, kan de luisteraar hem volgen via de podcast en sociale media. Wilbert daagt de luisteraar bovendien uit om mee te doen! De podcastserie is daarmee ook een handreiking naar jongvolwassenen die pessimistisch zijn of die kampen met angst en neerslachtigheid. Een groep die volgens onderzoeken van onder meer het CBS en het Trimbos-instituut alsmaar groeit.

Wilbert

Wilbert van de Kamp (35) is presentator, columnist bij Dagblad van het Noorden, herbergier bij Wongema, oprichter van Omapost en is een van de linkse mannen in de podcast Linkse Mannen lossen het op. Hij houdt zich bezig met activistisch ondernemerschap en wil vooral de wereld een mooiere plek maken, al heeft hij er weinig vertrouwen in dat dit gaat lukken. 

Mette

Mette te Velde (44) is journalist, documentaire- en podcastmaker. Met haar werk wil ze de kracht van verbeelding inzetten voor positieve verandering. Eerder werkte ze als redacteur bij o.a. DWDDHet Lagerhuis en Vroege Vogels en was ze columnist bij Het Parool. Als oprichter van creatief bureau Strawberry Earth werkte ze aan duurzame innovatie binnen de creatieve industrie.

colofon

podcastmakers 
Mette te Velde & Wilbert van de Kamp

techniek en eindmix
Lucas van Eck

muzikale omlijsting
Alexander Weeber

producer 
Sharon de Vries

eindredactie 
Remy van den Brand

marketing en communicatie 
Wieneke Mulder & Thijs Maas

online redactie
Marlijn Aarts

fotografie
Anne Claire de Breij

vormgeving tegel
Frederik Vorderhake

afleveringen