Langs de oevers van de Yangtze

De Chinese Droom

Langs de oevers van de Yangtze

De Chinese Droom

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang. Hij begint in de eerste aflevering in de metropool en havenstad Shanghai. De plek waar voor veel Chinezen hun droom begint.

aflevering 1: De Chinese Droom

Shanghai is de laatste jaren overspoeld door migranten. De grootste havenstad ter wereld kent bijna 10 miljoen nieuwkomers die allemaal hun droom om financieel succesvol te worden in deze stad willen verwezenlijken. Ruben ontmoet een aantal van deze dromers en nieuwkomers en verkent de randvoorwaarden voor succes in Shanghai.

Als vrouw mag je bijvoorbeeld niet te hoge jukbeenderen hebben want dat brengt ongeluk. En als jonge migrant is het enorm wennen dat je ouders niet je kamer opruimen zoals je gewend was op het platteland. Maar als het aan China’s president Xi Jinping ligt moet alles wijken voor de Chinese Droom – want succesvolle individuen maken een succesvol volk.

factsheet

Shanghai...

► betekent 'boven zee'
► had in 1980 6 miljoen inwoners
► heeft nu 24 miljoen inwoners
► zorgde tijdens de communistische periode van Mao voor 80 procent van de belastinginkomsten in China
► heeft de grootste haven ter wereld

► was eerst een dorp genaamd Huating
► staat symbool voor rijkdom en hoop
► is populair bij immigranten en gelukszoekers
► heeft een belangrijk zakencentrum: Pudong

extra's

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto's van Ruben Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto's en  verrijkende verhalen ontsloten, veelal ingesproken door Terlou zelf.

De kijker laat zich in eigen tempo meevoeren langs deze interactieve en zorgvuldig vormgegeven foto-expo. De foto's en verhalen worden aangevuld met historische en actuele informatie over een veranderend China.

De Chinese Droom

advertentie