Langs de oevers van de Yangtze

De Grote Roerganger

Langs de oevers van de Yangtze

De Grote Roerganger

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang. In deze aflevering is hij in Wuhan merkt dat Mao populairder is dan ooit in China.

De grote roerganger

Mao leeft. De oprichter van de Volksrepubliek is 40 jaar na zijn dood nog altijd razend populair. Dat er onder zijn bewind tientallen miljoenen burgers zijn gestorven door honger en geweld wordt geschaard onder de dertig procent verkeerde dingen die hij deed. De overige zeventig procent - zo luidt het officiële overheidsstandpunt – heeft Mao goed gedaan.
Zwemmen hoorde daar zeker bij. Mao was er verzot op. Ruben steekt met gevaar voor eigen leven zwemmend de woeste Yangtze over en ontmoet de bekendste Mao-imitator van China. En hij bezoekt een unieke gemeenschap van vissers die ooit op de vlucht voor de hongersnood door Mao’s Mussenopstand neerstreken op de ondiepe wateren van Honghu Lake en daar nog altijd – als Kevin Costner in Waterworld - op woonboten leven.

Factsheet

Wuhan...

► had in 1980 2,5 miljoen inwoners
► heeft nu 7,9 miljoen inwoners
► is een belangrijk verkeersknooppunt dat grote stukken van China met elkaar verbindt

► was jarenlang de woonplaats van Mao Zedong
► wordt in tweeën gesplitst door de Yangtze rivier
► heeft als symbool de Huanghelou (Gele Kraanvogel Toren), een toren versierd met kraanvogels langs de Yangtze rivier

Extra's

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto's van Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto's en  verrijkende verhalen ontsloten, veelal ingesproken door Terlou zelf. De kijker laat zich in eigen tempo meevoeren langs deze interactieve en zorgvuldig vormgegeven foto-expo. De foto's en verhalen worden aangevuld met historische en actuele informatie over een veranderend China. Lees bijvoorbeeld het artikel op de kaart waarin je kunt lezen waarom Mao zo van zwemmen hield.

advertentie