Langs de oevers van de Yangtze (slot)

Snelweg naar Tibet

Langs de oevers van de Yangtze (slot)

Snelweg naar Tibet

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest.

Fotograaf Ruben Terlou reist met zijn camera langs de oevers van de Yangtze en spreekt met Chinezen over de impact van de economische vooruitgang. In deze aflevering is hij in Kunming en onderzoekt hij het authentieke China.

Snelweg naar Tibet

Traject: Kunming - Shangri-la

De Yangtze stroomt langs de flanken van de Himalaya voordat zij een scherpe bocht maakt richting Shanghai. In dit gebied zou het authentieke China nog te vinden moeten zijn, ware het niet dat er vijf jaar geleden een forse snelweg is aangelegd die er voor zorgt dat het afgelegen gebied in rap tempo wordt ontwikkeld.

Dit heeft grote gevolgen voor de minderheden die er wonen zoals de Miao en de Tibetanen. Ruben trekt met hen op en ontdekt er eeuwenoude tradities en gebruiken, zoals de lokale traditionele geneeskunde en de rituele begrafenissen, die langzaam lijken te verdwijnen. Het moderne China maakt zijn opmars, maar hoe denken deze minderheden daar eigenlijk zelf over?

Op de interactieve kaart vind je een overzicht van de vijf grootste groepen minderheden: wie zijn zij en hoe verhouden zij zich tot de han-Chinezen die de grootste groep vormen en het in de Communisitsche partij voor het zeggen hebben? En: regisseur Maaik Krijgsman en Ruben Terlou over hun samenwerking, een kijkje achter de schermen.

Factsheet

Kunming...

► heeft 3,8 miljoen inwoners
► was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke Chinese en Amerikaanse uitvalsbasis
► speelt tegenwoordig een belangrijke economische rol
► dient als het verkeersknooppunt om het binnenland van China te verbinden met Vietnam, Laos en Cambodja
► was in 2014 in het nieuws door een aanslag in een treinstation

shangri-la

► Shangri La ligt op ruim 3000 meter hoogte en is alleen bereikbaar per weg en met het vliegtuig; er loopt geen spoorlijn naartoe.
► Vijf kilometer van de stad ligt het grote Ganden Sumtsenling klooster, en Tibetaans boeddhistisch klooster waar 700 monniken omheen wonen. Het werd vernietigd tijdens de culturele revolutie, maar in 1983 weer opgebouwd.
► Shangri-La is zelf ook een populaire toeristische bestemming, onder meer vanwege het klooster, het Pudacuo National Park en de Springende Tijgerkloof in de rivier de Jinsha, die uitmondt in de Yangtze.

Extra's

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto's van Ruben. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto's en verrijkende verhalen van hem ontsloten. Op de kaart hebben we bij aflevering zes onder meer een video geplaatst waarin regisseur Maaik Krijgsman en Ruben terugblikken op dit bijzondere project.

advertentie