In de laatste aflevering is Ruben Terlou in Kunming en onderzoekt hij het authentieke China.

De Yangtze stroomt langs de flanken van de Himalaya voordat zij een scherpe bocht maakt richting Shanghai. In dit gebied zou het authentieke China nog te vinden moeten zijn, ware het niet dat er vijf jaar geleden een forse snelweg is aangelegd die er voor zorgt dat het afgelegen gebied in rap tempo wordt ontwikkeld.

Dit heeft grote gevolgen voor de minderheden die er wonen zoals de Miao en de Tibetanen. Ruben trekt met hen op en ontdekt er eeuwenoude tradities en gebruiken, zoals de lokale traditionele geneeskunde en de rituele begrafenissen, die langzaam lijken te verdwijnen. Het moderne China maakt zijn opmars, maar hoe denken deze minderheden daar eigenlijk zelf over?

Op de interactieve kaart vind je een overzicht van de vijf grootste groepen minderheden: wie zijn zij en hoe verhouden zij zich tot de Han-Chinezen die de grootste groep vormen en het in de Communisitsche partij voor het zeggen hebben? En: regisseur Maaik Krijgsman en Ruben Terlou praten over hun samenwerking en geven een kijkje achter de schermen.

Kunming...

  • heeft 3,8 miljoen inwoners
  • was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke Chinese en Amerikaanse uitvalsbasis
  • speelt tegenwoordig een belangrijke economische rol
  • dient als het verkeersknooppunt om het binnenland van China te verbinden met Vietnam, Laos en Cambodja
  • was in 2014 in het nieuws door een aanslag in een treinstation

Shangri-la...

  • ligt op ruim 3000 meter hoogte en is alleen bereikbaar per weg en met het vliegtuig; er loopt geen spoorlijn naartoe.
  • Vijf kilometer van de stad ligt het grote Ganden Sumtsenling-klooster, een Tibetaans boeddhistisch klooster waar zevenhonderd monniken omheen wonen. Het werd vernietigd tijdens de culturele revolutie, maar in 1983 weer opgebouwd.
  • is zelf ook een populaire toeristische bestemming, onder meer vanwege het klooster, het Pudacuo National Park en de Springende Tijgerkloof in de rivier de Jinsha, die uitmondt in de Yangtze.

extra's

Parallel aan de reis langs de Yangtze zijn bij elke aflevering extra foto's en verrijkende verhalen ontsloten, veelal ingesproken door Ruben Terlou zelf.

Op de kaart hebben we bij aflevering zes onder meer een video geplaatst waarin regisseur Maaik Krijgsman en Ruben terugblikken op dit bijzondere project.