Familie is belangrijk voor Chinezen. Men zegt ook altijd eerst de familienaam en daarna pas de voornaam.  Een familienaam bestaat uit slechts één karakter. Er zijn ontzettend veel familienamen. Wel meer dan duizenden, maar toch worden de honderd populairste namen gebruikt door 85 % van de bevolking.

Het bedenken van een passende persoonlijke naam is een belangrijke zaak. Natuurlijk is dat bij ons ook zo, maar in China gelooft men dat de naam ook de toekomst van het kind bepaald en zelfs invloed heeft op het geluk van de familie.

Daarnaast gaat het niet alleen om de betekenis van de naam, maar wordt er ook gekeken naar hoe een naam klinkt en eruit ziet. De familie- en de persoonlijke naam moeten een harmonieus geheel vormen. Het was vroeger de standaard dat een persoonlijke naam twee karakters had, maar ook China is gevoelig voor trends, dus tegenwoordig zijn kortere namen met maar één karakter populair aan het worden.

Populiare Chinese namen

Ook de betekenisgeving van de naam is aan trends onderhevig. Zo zijn er talloze kinderen die geboren zijn tussen 1950 en 1980 en namen dragen als ‘Culturele Revolutie’ en ‘Liefde voor de Partij’. Sommigen kregen zelfs dezelfde naam als de vrouw van Mao.

Meisjesnamen verwijzen vaak naar bepaalde deugden, zoals ‘schoonheid’ of ‘gehoorzaamheid’, terwijl jongensnamen juist 'kracht' of 'heldhaftigheid' moeten uitstralen. Denk aan ‘strijdlustig’ en ‘sterk’.

Verder gebeurt het vaak dat Chinezen ook een internationale naam kiezen. Als ze in het buitenland gaan studeren bijvoorbeeld. Voor niet-Chinezen is het vaak onmogelijk Chinese namen goed uit te spreken.  Acteur Jackie Chan heet bijvoorbeeld eigenlijk Chan Kong-sang, maar noemde zich voor het gemak toch Jackie toen hij zijn filmcarrière begon.

Omgekeerd is het tegenwoordig ook mogelijk te achterhalen wat jouw Chinese naam zou zijn en welke betekenis die heeft. Zo betekent de naam van Ruben, Tai Jia Ru, veiligheid, fenomenaal en geleerde.