plastische chirurgie

feiten en cijfers uit China

wist je...

…  dat de afgelopen jaar 7 miljoen Chinezen zich bij de plastische chirurg lieten opereren.

…  dat Chinezen denken dat als je er goed uitziet, je meer kans hebt op een (goede) baan.

…  wat men mooi vindt in China? Enerzijds een traditioneel uiterlijk: een V- of ovaalvormig gezicht. In de vorm van een meloenzaad. Daarom laten veel vrouwen hun jukbeenderen of kaken bijschaven. Anderzijds willen vrouwen ook volgens westerse schoonheden uitzien. Westers is dat ze dubbele oogleden willen hebben, zoals wij. Chinese vrouwen hebben dat niet.

… dat het verlengen van de benen vroeger ook erg populair was. Alleen als je langer bent dan 1.65 meter, kom je namelijk in aanmerking voor een baan bij de overheid. Deze operatie is sinds tien jaar verboden.
Het was trouwen een pijnlijke operatie, maar Chinezen hadden dit er graag voor over: lees dit stuk uit The Guardian uit december 2003 maar eens.

de meest populaire operaties op een rijtje

Het verwijderen van overtollig vet wordt het meest gedaan in China. Daarna borstvergroting en op de derde plaats staat de neuscorrectie.
Bron: International Socitety of Aesthetic Plastic Surgery

wist je verder dat..

... in China je laten opereren nog altijd erg prijzig is? Namelijk gemiddeld 7000 euro. Dus alleen de allerrijksten konden hun benen verlengen.

… een operatie om je jukbeenderen bij te schaven kost in China 700 euro.

…. wij ons afvragen of al die lichamelijke verbouwingen helpen je gelukkiger te maken? Cijfers zijn niet beschikbaar, wel opvattingen. Chinezen vrouwen vertelden Ruben vooral meer zelfvertrouwen te hebben gekregen.

'Ik geloof zelf niet zo dat met deze ingreep de Chinese droom nu echt waargemaakt kan worden. Maar het geeft wel aan dat de wanhoop bij veel mensen heel groot is.'

ruben terlou