Hoog boven Shanghai

Mr Wei, kraanwerker en fotograaf

Een geboren en getogen Shanghainees is Wei Gensheng. Samen met zijn moeder van drieennegentig en zijn dochter woont hij in een appartementje in Shanghai. Zestig is hij en net met pensioen. Veertig jaar lang heeft Wei op de kraan gewerkt en de transformatie van de stad van bovenaf gadegeslagen.

Inmiddels is hij misschien wel de bekendste kraanwerker van China. Hij wordt regelmatig genoemd in kranten en heeft verschillende fotoprijzen gewonnen. Het fotograferen begon twintig jaar geleden, toen hij besloot te investeren in goede apparatuur. Spullen waren duur en hij verdiende niet veel. Daarom dacht hij vantevoren precies uit hoe hij de foto wilde nemen. Zo minimaliseerde hij de kans om foto’s te verspillen. Het rommelhok in huis werd zijn eigen doka waar hij uren doorbracht.

Het idee om foto’s vanuit zijn kraan te maken kwam pas toen hij zijn eerste digitale camera kocht en het makkelijker werd die mee te nemen. Hij raakte zo enthousiast over de foto’s dat hij ook buiten werktijden de kraan opging. Als het onweerde bijvoorbeeld en de bliksem insloeg, of wanneer het zo hard waaide dat de kraan gevaarlijk heen en weer bewoog.

Hij is ontzettend trots op zijn foto’s. Met name op die waar je de schaduw van de andere kranen in de wolken kunt zien. Dat zou elke andere fotograaf niet gekund hebben, maar hij instrueerde gewoon zijn collega’s via de radio en coördineerde de posities van de kranen zo totdat ze in zijn ogen perfect stonden.

Wei heeft er vrede mee met dat hij niet meer op de kraan werkt. Wel kijkt hij nog graag naar de foto’s op zijn computer, maar er hangt geen enkele foto in huis. ‘Ik ben maar een arbeider, waarom zou ik ze afdrukken?'