de chinese droom op muziek

Of het door zijn vrouw Peng Liyuan komt, een beroemde opera-zangeres, is niet duidelijk. Maar de huidige president Xi Jinping zet zijn politieke boodschap graag om in muziek. Pop, opera of rap. Presentator Ruben Terlou maakte een selectie van de meest populaire songs.

rap over je eigen succes

Je politieke plannen en succesjes verkopen via een rap. President Xi Jinping en zijn kompanen voerden het uit en het bleek een echte hit. Zodra de rap online stond en via de Chinese staatszender CCTV werd verspreid, ging -ie viral. De rap gaat over marktgerichte hervormingen, zijn gevecht tegen corruptie ('we hebben de tijgers aangepakt'), smog en vervuiling. 

lied tegen corruptie

Deze vind ik echt te gek!
Dit lied gaat over de anticorruptie campagne. In de tekst wordt gezongen dat alle vliegen, ratten en tijgers uitgeroeid moeten worden. Deze dieren staan symbool voor alle vormen van corruptie, die van de lokale ambtenaar tot de hoge partijfunctionaris. Het doet me denken aan Mao. Ook Mao sprak al over papieren tijgers. En ook Mao wilde plagen uitroeien tijdens de Grote Sprong Voorwaarts, waaronder vliegen en ratten.

Lied met verwijzing naar Mao

Dit is een lied waarin de kracht van Xi wordt bezongen. De tekst 'China heeft vadertje Xi voortgebracht' is een letterlijke verwijzing naar de tekst 'China heeft Mao Zedong voortgebracht' in het beroemde lied 'Het Oosten is Rood’ uit de Culturele Revolutie waarin Mao de zon is en de grote redder van het Chinese volk.

papa Xi houdt van mama Peng

Oftewel papa/ome Xi houdt van mama Peng (zijn vrouw). Peng is na de vrouw van Mao weer de eerste first lady die zichtbaar is voor de buitenwereld. Ze moeten uitstralen dat ze samen een bondje vormen, en heel gelukkig zijn. Op Chinese sites ging het nummer in een paar dagen viral. De vertaling staat hieronder.

► Meer weten over de zangtalenten van mevrouw Peng? Luister het verslag over China's first lady van Ellen van Dalen voor VPRO's Bureau Buitenland.

vertaling vadertje xi en mama peng

Uit China is verschenen vadertje Xi
een man die bereid is om tijgers van elke omvang te bestrijden
en nergens bang voor is
Telkens als ik droom, hoop ik dat hij verschijnt!
China heeft ook een mama Peng
die krijgt alleen de mooiste bloemen
moge zij gezegend zijn, en veel geluk voor haar,
de familie, het land en de hele wereld!

(koor)
Vadertje Xi houdt van mama Peng
Dit soort liefde is als een legende
Mama Peng houdt van vadertje Xi
hun liefde naar elkaar overtreft alles

Men moet leren te zijn als vadertje  Xi
Vrouwen moeten leren te zijn als Mama Peng
en net zo houden van de ander als zij van elkaar
met een warmte die tienduizend gezinnen kan verwarmen!
(...)

(Kinderen rap)
Er is liefde tussen vadertje Xi en mama Peng
wanneer ze samen zijn, is lacht hij altijd naar haar en kijkt hij heel gelukkig.
Er is liefde tussen vadertje Xi houdt mama Peng
Hand in hand, haar glimlach is de mooiste bloem van alles