De grootste, de langste, de snelste

De Drieklovendam is de grootste dam ter wereld. China heeft meer technische hoogstandjes die wereldwijd records breken. Een top vijf.

Grootste zee-aquarium ter wereld

Het grootste zeeaquarium staat op Hengqin Island. Het Chime-Long Ocean Kingdom park heeft een aquarium met een raam van 39,6 meter lang, 8,3 meter hoog en het heeft een inhoud van 48,75 miljoen liter water. Het record stond eerst op naam van het Georgia Aquarium in Atlanta met 24 miljoen liter, dat aantal is nu verdubbeld. Het aquarium is onderdeel van een aquapark en er zwemmen onder andere walvissenhaaien, manta’s en zeldzame vissen. Kijk hier de rustgevende video.

Langste hogesnelheidtrein ter wereld

China heeft sinds 2012 de langste hogesnelheidslijn ter wereld. De treinverbinding tussen hoofdstad Peking en Guangzhou in het zuiden van China doet acht uur over 2298 kilometer. Treinen op deze lijn rijden met een snelheid van driehonderd kilometer per uur en doen daardoor acht uur over de reis tussen de twee steden. Voor de opening was dat nog twintig uur.

een wolkenkrabber bouwen in minder dan drie weken

In slechts negentien dagen werd in China een wolkenkrabber uit de grond gestampt. De Chinese zakenman Zhang Yue bouwde dit 57 verdiepingen tellende gebouw uit stalen bouwpakketten die in elkaar geklikt konden worden. Gemiddeld werden er dus drie verdiepingen per dag gebouwd. De wolkenkrabber heeft achthonderd appartementen en biedt daarnaast voor vierduizend mensen een werkplek. Bekijk in deze timelapse de bouw van de kolos.

de langste brug

De Danyang–Kunshan-brug is met 164,8 kilometer sinds 2011 de langste brug ter wereld. De spoorbrug is onderdeel van de hogesnelheidslijn die tussen Peking en Shanghai loopt. De brug gaat over de Yangtzedelta, tussen Shanghai en Nanjing, en loopt parallel aan de rivier. De brug kan je dus alleen per trein over.

In 2006 zijn arbeiders begonnen aan de bouw. Het heeft vier jaar geduurd voordat de brug eindelijk opgeleverd kon worden. Tijdens dit bouwproject hebben 10.000 arbeiders geholpen aan de bouw van de brug en het totale kostenplaatje liep op tot ongeveer 6,5 miljard euro.

China heeft ook de hoogste brug ter wereld. In 2009 werd de Sidubrug gebouwd over de rivier Sidu. De 1222 meter lange brug hangt 472 meter boven het wateroppervlak. Een van de twee brugeinden sluit aan op een tunnel die door de aangrenzende heuvel gaat.

grootste gebouw ter wereld

In Chengdu staat het grootste gebouw ter wereld: vijfhonderd meter lang, vierhonderd meter breed en honderd meter hoog. Daar past het Sydney Opera House zo’n twintig keer in. Het New Century Global Centre heeft een vloeroppervlakte van zo’n 1,7 miljoen vierkante meter en achttien verdiepingen. In 2013 werd het gebouw opgeleverd, niemand weet voor hoeveel geld het gebouw is neer gezet. Er is in dit New Century Global Centre nog een record te vinden: het grootste LED-scherm waarop de hele dag de horizon wordt geprojecteerd, achter het 400 meter lange nepstrand.