De aflevering met Dyab Abou Jahjah is uitgezonden op zondag 31 juli 2016. De uitzending is niet meer beschikbaar, maar op deze pagina zijn de gesprekken zonder fragmenten nog wel beschikbaar.

31 juli, 20.15 uur, NPO 2

Fragmenten Dyab Abou Jahjah

Introductie en het interview met Colin Wilson

ITN Source, 1956

In dit interview uit 1956 legt de Britse schrijver Colin Wilson aan Lynne Reid Banks uit wat een buitenstaander eigenlijk is. Dit naar aanleiding van zijn boek ‘The Outsider’.

EK voetbal 1988

NOS Studio - Sport

De halve finale van het EK Voetbal in West-Duitsland. Marco van Basten schiet de 2-1 binnen en schakelt gastland West-Duitsland uit. Nederland wint en revancheert zich voor de verloren WK finale van 1974.

True detective

HBO, 2014

In de Amerikaanse televisieserie True Detective volgen we de rechercheurs Rustin Cohle (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson) die verwikkeld raken in een 17-jaar durende klopjacht naar de dader van een bizarre moord uit 1995. In deze scène wonen Cohle en Hart een kerkdienst bij terwijl ze discussiëren over het nut van geloof.

In Search of Palestine - Edward Said's Return Home

BBC, 1998

In deze documentaire reist Edward Said (1935 – 2003) terug naar zijn geboorteland Palestina. De film brengt zowel de persoonlijke herinneringen van Said als het collectief geheugen van het Palestijnse volk in beeld.

Waltz with Bashir

Ari Folman, CinéArt, 2008

De geanimeerde, autobiografische documentaire van regisseur Ari Folman. Folman was soldaat in het Israelische leger en gaat opzoek naar zijn herinneringen aan de Libanese Burgeroorlog. In de scène vertelt hij hoe hij getuige was van het bloedbad dat in december 1982 werd aangericht door een Libanese Falangisten-militie in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila.

George Carlin: You Are All Diseased

Cable Stuff Productions, 1999

George Denis Patrick Carlin (1937 – 2008) was een Amerikaanse stand-up comedian. In 1999 trad hij in The Beacon Theater te New York op met zijn show You Are All Diseased. In deze show legt hij uit waarom hij geloof ‘’the best bullshit story ever told’’ vindt.

Netanyahu in Parijs

Reuters, Government Press Office Israel, 2015

Premier Netanyahu van Israël spreekt vlak na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joods supermarkt in de Grote Synagoge in Parijs. Hij roept op tot emigratie naar het Beloofde Land. Sommigen van de aanwezigen reageren op de oproep met het zingen van de Marseillaise, het Franse volkslied.

Leonard Cohen over ‘The Future’

NRK Kultur, 2006

In dit interview uit 2006 met de Noorse televisiezender NRK wordt Cohen aan zijn keukentafel geïnterviewd door journaliste Helle Vaagland. Cohen schreef in 1988 het nummer The Future dat hij pas in 1993 uitbrengt.

La Battaglia di Algeri

Gillo Pontecorvo, Contact Film, 1966

La Battaglia di Algeri (The Battle of Algiers) is een Italiaans-Algerijnse dramafilm uit 1966 geregisseerd door Gillo Pontecorvo. De film verhaalt over de gebeurtenissen voor en tijdens de Slag om Algiers (1957) in de Algerijnse Oorlog (1954-1962) waarin Algerije zijn onafhankelijkheid op Frankrijk bevocht. De film toont in documentairestijl de ontwikkeling en onderdrukking van de stadsguerrilla en de uiteindelijke overwinning van de inheemse Algerijnen. Vrijwel alle spelers zijn amateurs. Pontecorvo won met deze film de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië in 1966. De film is tevens genomineerd voor drie Oscars waaronder beste film, beste regisseur en beste script.

Gillo Pontecorvo heeft aan het begin van zijn carrière als assistent van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens gewerkt.

Emel Mathlouthi zingt Kelmti Horra

Emel Mathlouthi, 2012

Op 14 januari 2011, midden in de Arabische Lente, zingt Emel Mathlouthi het nummer ‘Kelmti Horra’ (‘Mijn woord is vrij’) tijdens een grote betoging tegen de staatspolitie in Tunesië.

The Black Panthers: Vanguard of the Revolution

Stanley Nelson, PBS, 2015

Een documentaire van Stanley Nelson over de opkomst en ondergang van de Amerikaanse controversiële burgerrechtenbeweging Black Panther Party aan het einde van de jaren zestig.  

Corbyn – Questions to the Prime Minister

Parliamentary Recording Unit, 2015

Op 16 september 2015 vindt de eerste Prime minister’s questions met Jeremy Corbyn plaats. Hij is dan net gekozen als leider van de Labour partij. Corbyn besluit om een aantal vragen van mensen uit het land voor te leggen aan de regering van David Cameron.

Image

Adil El Arbi  en Bilall Fallah, Eyeworks België, 2014

Een Belgische film van de Brusselse filmmakers Adil el Arbi en Bilall Fallah. De film gaat over journaliste Eva die tijdens het maken van een reportage wordt meegesleept in de wereld van de Marokkaanse Lahbib. De film bevat een aantal echte nieuwsbeelden waarin ook leden van de AEL (Arabisch-Europese Liga) te zien zijn.

The Pruitt-Igoe Myth

Chad Freidrichs, 2011

Deze documentaire van Chad Freidrichs ontleedt de geschiedenis van het Pruitt-Igoe sociale woningbouwcomplex in St. Louis, Missouri, tot aan de uiteindelijke beslissing om de modelwijk in 1976 neer te halen.

Jacques Brel – Le Dernier Repas

VPRO, 1964

Jack Brel (1929 – 1978) zingt het nummer ‘Le Dernier Repas’ tijdens zijn laatste concert in Nederland op 30 mei 1964. Brel was op het toppunt van zijn roem, twee jaar later zou hij stoppen met optreden.