VPRO Zomergasten met Claudia de Breij.

De zesde en laatste Zomergast die presentator Janine Abbring ontvangt is cabaretier, zanger, schrijver en columnist Claudia de Breij (1975). Lees hieronder meer over de fragmenten en bekijk de losse gesprekken.

Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra

Christien Meindertsma, Driessens & van den Baar, Wandschappen, Roel van Tour 2012

Loes Veenstra uit de Rotterdamse wijk Charlois staat bekend als de dame die breit. Al haar 550 gebreide truien liggen sinds 1955 netjes opgeborgen op zolder. Kunstenaar Christien Meindertsma wil dat de truien van Loes een keer echt gedragen worden. In het fragment zien we hoe Loes in haar eigen straat wordt verrast met een flashmob waarbij iedereen uit de wijk één van haar truien aanheeft. Christien maakt van deze gebeurtenis samen met Roel van Tour en Mathijs Labadie de korte film Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra.

Get Me Roger Stone

Dylan Bank, Daniel DiMauro, Morgan Pehme, Netflix 2017

De Amerikaan Roger Stone werd in de jaren 80 beroemd en berucht als politieke lobbyist zonder scrupules. Documentairemaker Dylan Bank neemt de carrière van Stone, die tot voor kort als adviseur van Donald Trump werkte, onder de loep. In het fragment vertelt Stone hoe hij op jonge leeftijd tijdens een schoolverkiezing de kracht van misleidende informatie ontdekt: hij wint de verkiezing dankzij het verspreiden van een roddel. Daarna gaat Bank dieper in op Black, Manafort & Stone, de firma waarmee Stone zijn kapitaal verdiende.

Michelle Obama

CNN  2007   

We zien een korte speech van Michelle Obama tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen op 16 augustus 2007 in Iowa. Michelle Obama kondigt haar man Barack Obama aan, die voor het eerst een gooi doet naar het presidentschap. Op 4 november 2008 wint hij de verkiezingen.

6 Days to Air: The Making of South Park

Arthur Bradford, Comedy Central, Viacom 2011

We zien twee fragmenten uit de documentaire 6 Days to Air: The Making of South Park (2011), waarin de crew achter South Park wordt gevolgd tijdens het maken van de eerste aflevering van seizoen 15. Idee, script, animatie en het inspreken van de stemmen: alles moet binnen zes dagen worden afgerond, voordat de aflevering naar Comedy Central wordt opgestuurd om uitgezonden te worden. Collega’s van bedenkers Matt Stone en Trey Parker vertellen hoe South Park iedereen, zonder uitzondering, op de hak neemt en dat humor altijd voorop staat. Daarna vertellen Stone en Parker hoe ze in 1999 gekleed in jurken naar de uitreiking van de Oscars gingen, omdat Parker genomineerd was voor zijn satirische lied Blame Canada.

André van Duin

Endré v.o.f., TROS 1996

André van Duin speelt zijn typetje Gerard van Bezij. Als Bezij ging hij in Thuis bij..., onderdeel van het RTL4 programma De André van Duin Show, langs bij bekende Nederlanders. In dit fragment uit 1996 gaat hij op bezoek bij presentatrice Loretta Schrijver, die haar verzameling eenden, geiten, schapen en honden laat zien.

Annie M.G. Schmidt

Ben Sombogaart, BosBros, AVRO, TROS, VRT, Niehe Media, IISG 1992

De vierdelige documentaire Annie M.G. Schmidt beschrijft het leven en de loopbaan van de beroemde gelijknamige schrijfster. In het fragment zien we haar eerst op archiefbeeld bij programmamaker Ivo Niehe, die opmerkt dat ze een beetje onaangepast is. Dat klopt, vertelt Schmidt, ze wil aan de ene kant net zo zijn als iedereen, maar: ‘aan de andere kant wil ik nooit ergens bij horen. Niet bij een kerk, niet bij een genootschap, niet bij een partij. Nooit!’ Hierna zien we diverse interviews met Schmidt waarin ze vertelt over haar werk als bibliothecaresse, leeszaal-assistente en hoofd van de afdeling documentatie bij Het Parool, totdat ze door journaliste, schrijfster en feministe Wim Hora Adema wordt ontdekt bij het dagblad.

Wim Kan

Impresariaat Frans Rühl, VARA 1973

We zien een optreden van het gezelschap ABC Cabaret met Wim Kan uit 1973. Hij zingt Er leven haast geen mensen meer, dat hij schreef als reactie op de komst van de Japanse Keizer Hirohito (1901-1989) naar Nederland in 1971. Kan zat zelf in een krijgsgevangenkamp bij de Birmaspoorweg en voorzag de krijgsgevangen van amusement. Hij protesteerde fel tegen de komst van Hirohito en riep op om de keizer als oorlogsmisdadiger voor de rechter te slepen.

De kinderen van juf Kiet

Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster, Lataster Films, KRO-NCRV 2016

In de documentaire De kinderen van Juf Kiet volgen regisseurs Petra en Peter Lataster een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen. De kinderen zijn migrantenkinderen, sommigen komen uit oorlogsgebieden en zijn flink getraumatiseerd. De liefdevolle, maar kordate hand van juf Kiet werkt helend voor haar leerlingen. In het fragment zien we juf Kiet samen met Jorj, een jongen die uit Syrië gevlucht is. Hij is ongemotiveerd en soms lastig in de klas, maar juf Kiet gaat geduldig met hem om.

PowNews

Studio Powned 2016

Rutger Castricum van PowNed gaat langs bij Rotterdammer Fabian, die het nieuws haalde nadat hij gefilmd werd tijdens het bezoek van Geert Wilders aan Spijkenisse. Fabian roept, met zijn jonge zoontje in zijn armen, tegen een groep vrouwelijke demonstranten dat ze 'vies zijn' en dat ze ‘een piemel nodig hebben’. Fabian laat aan Rutger Castricum weten dat hij nog steeds achter zijn actie staat, daarnaast zien we hem zijn zoontje voorlezen uit Nijntje en knuffelen met zijn gezin op de bank.

Pride

Matthew Warchus, Lumière 2014

De film Pride uit 2014 is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een groep lesbiennes en homo’s in Londen zamelt geld in voor de getroffen gezinnen tijdens de Britse mijnwerkersstaking in 1984. De Britse vakbond wil niet openlijk met ze samenwerken en daarom besluiten de activisten om hun donaties rechtstreeks te schenken aan een mijnwerkersdorp in Wales. In het fragment zien we de ontmoeting in Londen tussen de activisten en de voorzitter van de lokale vakbond uit het dorp. 

Barbra Streisand & Judy Garland

CBS, Royal Rainbow Productions 1963

We zien een duet van Barbra Streisand en Judy Garland in The Judy Garland Show in 1963. Garland (toen 41) en Barbra Streisand (toen 21 en aan het begin van haar carrière) zingen een medley van nummers waar ze allebei bekend mee zijn geworden: Get happy was het lijflied van Garland, en Happy Days Are Here Again was een cover waarmee Streisand doorbrak bij het grote publiek.

The Muppets – Just One Person

Disney Studios 1990

We zien het slotnummer van de herdenkingsdienst voor Jim Henson, de man achter The Muppet Show, op 21 mei 1990 in New York. Alle poppenspelers van The Muppets zingen samen op het podium het nummer Just one person, ter ere van Henson. Jim Henson was niet alleen de bedenker van The Muppets maar ook van Sesamstraat. Daarnaast was hij ook de stem achter veel van de bekende karakters, zoals Kermit the Frog.

Keuzefilm: Antonia

Marleen Gorris, Bergen producties, Eyeworks, RTL Nederland 1995

De Nederlandse dramafilm Antonia (1995) volgt vier generaties vrouwen kort na de Tweede Wereldoorlog. De eigenzinnige weduwe Antonia (gespeeld door Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare mannen en geeft haar vrouwelijke nageslacht daarom vooral mee zelfstandig te blijven. De film won in 1995 een Gouden Kalf voor beste regie en in 1996 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.