VPRO Zomergasten met acteur en zanger Wim Opbrouck.

De vierde Zomergast die Janine Abbring dit seizoen ontvangt is zanger en acteur Wim Opbrouck. Lees hieronder meer over de fragmenten en bekijk de losse gesprekken.

Zomergasten met Jan Wolkers

VPRO 1991

Jan Wolkers (1925-2007) is in 1991 Zomergast bij Peter van Ingen. Hij vertelt over zijn liefde voor de Welshe dichter Dylan Thomas (1914-1953) en over zijn bedevaarten naar het graf van de dichter.

Toonmeesters: Henryk Górecki

Cherry Duyns en Reinbert de Leeuw, VPRO 1994

Toonmeesters is een serie documentaires van filmmaker Cherry Duyns en pianist Reinbert de Leeuw over hedendaagse componisten. In elke aflevering volgen we één componist die een toelichting geeft op zijn of haar muziek. In deze aflevering bezoeken Duyns en De Leeuw de Poolse componist Henryk Górecki (1933-2010). We zien een scène uit de aflevering waarin De Leeuw samen met Górecki zijn nieuwe stuk Kleines Requiem für eine Polka speelt.

Michael Caine: Acting in Film

David G. Croft, BBC 1987

We zien een kort fragment uit een masterclass acteren van de beroemde filmster Michael Caine. Caine legt uit dat de rol van een acteur die voor één dag ingevlogen wordt de moeilijkste is: je wordt geacht een scène snel en goed te spelen en als dat misgaat kan alles opnieuw.

Ik zal uw naam niet noemen

Arno Kranenborg, Kranenborg Velthuis Films, NTR 2012

Ik zal uw naam niet noemen is een documentaire over kunstenaar en veelbekroond kinderboekenschrijver Ted van Lieshout. Van Lieshout wordt gevolgd tijdens de moeilijke totstandkoming van zijn roman Mijn meneer (2012), waarin hij op subtiele en genuanceerde wijze zijn relatie als elfjarige jongen met een oudere man beschrijft. We zien Van Lieshout een passage voorlezen uit zijn boek en een gesprek met collega-schrijver Gerbrand Bakker tijdens een kanotocht.

Francis Coppola’s Notebook on The Godfather

Kim Aubry, Zoetrope Aubry Productions 2001, Paramount 1972

In The Godfather volgen we Don Vito Corleone (gespeeld door Marlon Brando), het hoofd van een machtige maffiafamilie in New York. Don Vito verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in de stad, met een maffiaoorlog tot gevolg. Francis Coppola schreef samen met Mario Puzo, auteur van het gelijknamige boek, het scenario en regisseerde deze veelbekroonde film. In het fragment laat Copppola zien hoe hij aan het scenario van The Godfather werkte.

Eerbetoon François Sterchele

BelgaCom 2008

François Sterchele was een 26-jarige speler van Club Brugge die in 2008 als gevolg van een auto-ongeval overleed. Opbrouck laat een fragment zien van het eerbetoon aan Sterchele voorafgaand aan de wedstrijd Club BruggeKVC Westerlo op 10 mei 2008. We horen You’ll never walk alone, geschreven door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II en uitgevoerd door de Liverpoolse band Gerry & The Pacemakers.

Chef’s Table: France

David Gelb, Netflix 2016

Wim Opbrouck laat twee fragmenten zien uit de Netflix-serie Chef’s Table: France over het vermaarde Franse restaurant en hotel Maison Troisgros. We zien chefkok Michel Troisgros die vertelt hoe hij heeft besloten om hét gerecht waar Troisgros beroemd om is geworden, zalm met zuring, van de kaart te halen. In het tweede fragment vertelt hij hoe hij jaren later, nadat zijn zoon nieuwsgierig is geworden naar de geschiedenis van het huis, het gerecht weer terug op de kaart zet.

Il Divo

Paolo Sorrentino, Cinemien 2008

Il Divo (2008) is een film van Paolo Sorrentino over de Italiaanse politicus Giulio Andreotti (1919-2013). Andreotti nam deel aan 33 Italiaanse regeringen en was zeven keer minister-president van Italië. Tijdens zijn politieke carrière leek hij schimmige contacten te onderhouden met de onderwereld. In het fragment zien we Andreotti die niet kan slapen en besluit een avondwandeling door Rome te maken. We horen de muziek Pavane Op. 50 van de Franse componist Gabriel Fauré.

Keuzefilm: The Band’s Visit

Eran Kolirin, July August productions, Paradiso Filmed Entertainment 2007

‘Een fantastische Joods-Arabische kruising tussen Napoleon Dynamite, De Noorderlingen en Il postino,’ schrijft VPRO Cinema over The Band’s Visit. In de film (2007) van Eran Kolirin belandt een Egyptische politiefanfare onbedoeld in een klein dorpje in Israël, met alle gevolgen van dien. We zien de openingsscene.

Sam & John

Ibbe Daniëls, De Chinezen, VRT 2017

We zien de korte film Sam & John, uitgezonden door Canvas in 2017. Sam is de buurman van regisseur Ibbe Daniëls. Hij is 92 jaar oud en deelt met John, de twaalfjarige zoon van Daniëls, een passie: voetbal. De film is een portret van hun bijzondere vriendschap.

Paths of Glory

Stanley Kubrick, Bryna Productions MGM 1957

We zien een korte scène uit Stanley Kubricks filmklassieker Paths Of Glory uit 1957. In de film volgen we de Franse generaal Mireau tijdens de loopgravenoorlog van 1914 tot 1918. Mireau wil drie van zijn soldaten fusilleren om een eigen fatale inschattingsfout te maskeren. Officier Dax, gespeeld door Kirk Douglas, treedt op als advocaat van de drie soldaten. In de scène inspecteert generaal Mireau de manschappen in de loopgraven. Bij een soldaat die shell shocked is (posttraumatische stressstoornis) beweert Mireau: ‘Nonsense, there’s no such thing as shell shock.’

Nina Simone

Claude Nobs, Eagle Rock Entertainment Montreux Sounds 1976

Nina Simone (1933-2003) zingt het nummer Stars van Janis Ian tijdens een concert in Montreux in 1976.