Humberto Tan (Paramaribo, 1965) is presentator, schrijver en fotograaf. Zijn ideale televisieavond gaat over het belang van rechtvaardigheid zoals zijn moeder hem dat heeft geleerd, maar ook over interviewen, de kracht van natuur en over entertainment.

De hele aflevering is niet meer terug te kijken vanwege rechtenbeperkingen. De losse gesprekken - zonder tv- en filmfragmenten - vind je hieronder.

de ideale televisieavond van Humberto Tan

De toekomst van de Bijlmer

Van gewest tot gewest (1999)

Humberto Tan opent de avond met een fragment van zijn moeder, die te zien is in het regionaal nieuwsprogramma Van gewest tot gewest. In deze uitzending uit 1999 wordt ze geïnterviewd over de toekomst van de Bijlmer, de wijk waar ze woont en waarvoor ze actievoert. Ze spreekt de overheid aan op de geringe mogelijkheden voor jongeren in de Amsterdamse wijk.

Aankomst Surinamers in Nederland

Polygoonjournaal (1975)

Het Polygoonjournaal filmde in 1975 de aankomst van Surinamers in Nederland, ten tijde van het uitroepen van de onafhankelijkheid in de voormalige Nederlandse kolonie. Te zien is hoe kleding wordt verstrekt ter voorbereiding op het koude weer, maar ook hoe hen verteld wordt dat ze zich niet mogen vestigen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, omdat deze 'mudvol' zitten. Er volgt een gesprek over het verleren van geschiedenis, opgroeien in de Bijlmer en je te gast voelen.

Nederland-Brazilië

WK Voetbal (1974)

Een korte samenvatting van de wedstrijd Nederland-Brazilië in de tweede groepsfase van het WK voetbal in 1974. Oranje won met 2-0 van de regerend wereldkampioen na doelpunten van de twee Johans (Neeskens & Cruijff). Ook in huize Tan werd die wedstrijd destijds met interesse gevolgd, maar hoopten ze toen nog op een Brazilliaanse overwinning. Tan en Abbring praten over de ontwikkeling van Oranje en het belang van representatie en rolmodellen.

Strategie in activisme

RBG (2018)

Dit fragment uit de documentaire RBG gaat over de uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof in de zaak Weinberger v. Wiesenfeld (1975): zij oordeelden dat ook weduwnaars aanspraak kunnen maken op kindertoeslagen, waar dat eerder voorbehouden was aan weduwen. In het bijzonder gaat het fragment over de strategie van advocaat Ruth Bader Ginsburg in het bevechten van seksediscriminatie.

Het rechtssysteem is niet voor iedereen gelijk

A Time to Kill (1996)

In de dramafilm A Time to Kill moet Jake Brigance (Matthew McConaughey) zien te voorkomen dat Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) de doodstraf krijgt, nadat Hailey de verkrachters van zijn dochter heeft vermoord. In een scène voor de slotdag van de rechtszaak discussiëren Brigance en Hailey over hoe het rechtssysteem anders functioneert voor witte en zwarte Amerikanen. Er volgt een gesprek over racisme – en wat het betekent om dat gesprek als persoon van kleur wel of niet te voeren.

De mentaliteit van topsporters

The High Performance Podcast (2020)

Voormalig voetballer Robin van Persie haalt in deze podcast een anekdote aan over zijn zoon Shaqueel: als de jongere Van Persie na een slechte voetbalwedstrijd foetert op anderen, vraagt zijn vader hem op de man af of hij een winnaar of verliezer wil zijn. Wil hij een winnaar zijn, dan moet hij kritischer naar zijn eigen aandeel kijken. Humberto Tan neemt dit fragment mee om een gesprek aan te gaan over topsportmentaliteit en hard werken. Janine Abbring vraagt hem ook over het stoppen van RTL Late Night.

The Nicholas Brothers

Stormy Weather (1943)

Fred Astaire roemde de dansscène van The Nicholas Brothers (Fayard en Harold) uit de film Stormy Weather als de beste in de filmgeschiedenis. Dat is niet zonder reden: na inleiding van Cab Calloway tappen, springen, swingen en dansen ze erop los. Stormy Weather was een van de weinige films van die tijd waarin Afro-Amerikaanse acteurs, zangers en dansers hoofdrollen vertolkten. Humberto Tan vertelt meer over het artiestenduo, die tijdens hun carrière niet het podium kregen dat ze verdienden.

Mandy Harvey

America's Got Talent (2017)

De dove Mandy Harvey doet de jury en het publiek van America's Got Talent versteld staan met haar optreden, waarin ze het zelf gecomponeerde "Try" uitvoert. Met Janine Abbring analyseert Humberto Tan de werking van grote entertainmentshows en het opzoeken van emoties op beeld.

Klaslokaal voor de nieuwe generatie

TikTok-fragmenten

Humberto Tan heeft een aantal uiteenlopende TikTok-fragmenten geselecteerd, die afwisselend grappig als leerzaam zijn. Zo zoekt journalist Medhi Hasan in 60 seconden uit of het Amerikaanse Hooggerechtshof nog wel rechtmatig handelt, komt de ongelijke positie van mannen en vrouwen in speelfilms voorbij, wordt de oorsprong van de Panenka-penalty uitgelegd en leren we een lesje vergeten historie. In TikTok ziet Tan een platform waar dit soort verhalen – die minder in het onderwijs of in de media aan bod komen – geconsumeerd kunnen worden door een nieuwe generatie.

Trofische cascades

How Wolves Change Rivers (2016)

Dit fragment combineert beelden van het Amerikaanse Yellowstone Park met delen van de TED Talk van zoöloog George Monbiot over het opnieuw verwilderen van natuur. Te zien is hoe de herintrede van de wolf in het park een kettingreactie veroorzaakt (een trofische cascade) die de natuur ten goede komt. Humberto Tan neemt het fragment mee om te laten zien dat we genuanceerder met elkaar moeten debatteren over bijvoorbeeld de wolf in Nederland, maar ook de stikstofcrisis.

Zoektocht naar het sneeuwluipaard

The Velvet Queen (2021)

In deze documentaire gaat de Franse fotograaf Vincent Munier samen met zijn vriend, schrijver en avonturier Silvain Tesson, op zoek naar het zeldzame sneeuwluipaard in de Himalaya. Naar aanleiding van het fragment praten Humberto Tan en Janine Abbring door over natuurfotografie en Tans ervaringen daarmee. Zo bespreken ze een aantal van Tans eigen foto's.

Hoe zal morgen zijn?

"O Amanhã" - Simone Bittencourt de Oliveira (1988)

Zangeres Simone Bittencourt de Oliveira – in de jaren tachtig de best verkopende artiest van Brazilië – brengt "O Amanhã" ("De morgen") ten gehore. Dat lied uit 1983, van het album Delírios, Delícias, gaat over de vraag wat de toekomst haar zal brengen. Tan kreeg het album cadeau van zijn oudere broer Patrice; met Janine Abbring praat hij over wat deze plaat bij hem teweegbrengt en de liefde voor zijn broer, die in 1992 overleed aan aids.

Het stigma van aids

Strike a Pose (2016) & Philadelphia (1993)

De documentaire Strike a Pose vertelt hoe het nu gaat met de voormalige achtergronddansers van Madonna, die haar vergezelden tijdens haar wereldberoemde Blonde Ambition-tour in 1990. De Belgische Salim Gauwloos onthult hierin dat hij ten tijde van de tour gediagnosticeerd werd met aids, maar dat niet naar buiten durfde te brengen, door het wereldwijde taboe dat nog op de ziekte rustte.

Het stigma omtrent aids is ook het hoofdthema van de film Philadelphia (1993), waarin Andrew Beckett (Tom Hanks) vermoedt dat hij vanwege zijn aids-diagnose ontslagen is bij zijn advocatenfirma en de hulp van collega Joe Miller (Denzel Washington) vraagt om zijn firma aan te klagen.

Philadelphia is de keuzefilm van Humberto Tan en werd direct na de uitzending van Zomergasten vertoond. Strike a Pose is te zien op NPO Start.

Met Janine Abbring praat Humberto Tan over het stigma van aids, maar ook over rouw, trauma en de manier waarop die door het brein worden verwerkt.

Terug- of vooruitkijken

100UP (2020)

De documentaire 100UP portretteert verschillende honderdjarigen en onderzoekt hoe het (mogelijk) is om zo oud te worden. Onder de deelnemers zitten twee zussen, die met elkaar kibbelen over de vraag of het nog zinnig is om naar het verleden te kijken. Humberto Tan praat met Janine Abbring door over terugdenken en zijn eigen project, waarin hij honderdjarigen portretteert.

Humberto Tan is een creatieve veelvraat. Hij heeft een eigen prime time-talkshow op RTL en maakt wekelijks een radioshow voor AVROTROS. Daarnaast maakt hij podcasts, schrijft boeken en werkt als fotograaf. In 2020 werd hij voorzitter van de Commissie Mijnals die de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gevraagd en ongevraagd adviseert over inclusiviteit en racisme.   

jeugd en studie

Tan kwam eind jaren zestig met zijn moeder Hilly Axwijk, twee broers en een zus vanuit Suriname naar Nederland. Hij groeide op in de Amsterdamse Bijlmermeer, waar zijn moeder maatschappelijk werker was en naam maakte als activist die zich inzette voor de emancipatie van Surinaams-Nederlandse vrouwen.

Na zijn VWO-diploma studeerde Tan rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wilde advocaat, rechter of diplomaat worden, maar maakte tijdens zijn opleiding al zijn debuut op tv als tafelgast bij Sonja Barend.

bekend bij het grote publiek

Humberto Tan werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1993 NOS Studio Sport ging presenteren en later ook het NOS Journaal. In 2005 stapte hij over naar Talpa, dat niet veel later door RTL werd overgenomen. Daar presenteerde hij o.a. Eredivisievoetbal, RTL Boulevard en nu het Champions League-voetbal. In 2000 publiceerde hij het boek Het Surinaamse legioen over Surinaamse voetballers in de eredivisie.

Vanaf 2013 krijgt Tan zijn eigen talkshow, RTL Late Night. Hij wordt geprezen om zijn vakmanschap en zijn warme en menselijke benadering. Hij weet grote internationale sterren naar zich toe te trekken, zoals George Clooney, Ed Sheeran, Pharrell Williams en Coldplay.

prijswinnend interviewer

In 2015 wordt hij gekozen tot Omroepman van het Jaar en in 2014 en 2016 wint hij de Zilveren Televizier Ster voor beste presentator. In 2016 krijgt hij de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met een vriendengroep die de terroristische aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan overleefde. De jury: 'Humberto zit op gevoel en niet op moraal, dat maakt hem heel sterk in een human interest-interview. Tan en zijn redactie creëerden een vertrouwelijke sfeer waarin die jongens zichzelf durfden te zijn – alsof er geen duizenden mensen meekeken. Dat is een gave.'

Vanaf 2015 dalen de kijkcijfers en in 2018 vervangt RTL Tan door Twan Huys. Toch zit hij niet stil. Hij presenteert publiekstrekkers als Holland’s Got Talent, Dance, Dance Dance en The Big Music Quiz.

fotografie

Humberto Tan schreef verschillende columnbundels en ook het kinderboek Pirouette in Paramaribo. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld als fotograaf. In 2016 won hij het televisieprogramma Het perfecte plaatje. Daarna fotografeerde hij onder meer Rohinga-vluchtelingen in Bangladesh voor Het Rode Kruis. Momenteel werkt hij aan een boek met interviews en foto’s van honderdjarigen.

Humberto Tan heeft samen met Ineke Geenen drie kinderen: twee dochters en een zoon.

'Ik ben een veelvraat op televisiegebied. Van Studio Sport tot National Geographic en van Nieuwsuur tot Het perfecte plaatje. Mijn Zomergastenavond is uiteindelijk een weerslag van mijn karakter en een compendium van mijn interesses. Het zal gaan over het belang van rechtvaardigheid zoals mijn moeder me dat heeft geleerd. Maar ook over interviewen, de kracht van natuur en over entertainment. En ik heb plannen met een paar Tik-Tok-fragmenten.

- Humberto Tan