Renate Rubinstein (Berlijn, 1929 - Amsterdam, 1990) was schrijfster, journaliste en columniste

Renate Rubinstein is geboren in Berlijn, 1929. Op jonge leeftijd vluchtte ze met haar familie naar Amsterdam. Haar Joodse vader werd alsnog opgepakt door de Duitsers en hij stierf in het concentratiekamp Auschwitz.

Rubinstein volgde meerdere opleidingen, maar heeft er maar weinig afgemaakt. Zo wordt ze na vier jaar op het Vossius Gymnasium daar weggestuurd. Vervolgens werkt ze drie jaar in een kibboets in Israël en studeert ze twee jaar aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Op basis daarvan wordt ze toegelaten tot de studie politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze na twee jaar mee stopt. Na deze laatste studie begint ze als schrijfster bij onder andere het NRC Handelsblad en Het Parool.

Rubinstein wordt vooral bekend door haar columns in Vrij Nederland, die ze vanaf 1962 onder het pseudoniem Tamar schrijft. In haar columns combineert ze het politieke met het persoonlijke en geeft zo vorm aan het genre van de column dat toen nog amper bestond. Renate Rubinstein heeft ook verschillende  boeken geschreven, waaronder. In Niets te verliezen en toch bang (1978) schrijft ze openhartig over haar echtscheiding. In 1977 kreeg ze de spierziekte multiple sclerose, waarover ze schreef in haar boek Nee heb je (1985). Schrijven wordt een manier om zichzelf en de wereld te begrijpen.

In 1982 deed ze de volgende uitspraak in de Huizinga-lezing:

De klassenstrijd zoals ik hem ken is de strijd tussen de mensen die iets wat waar is willen onthullen en die, die wat waar is geheim willen houden. Tussen aan de ene kant de schreeuwlelijkerds, de dorstenden naar waarheid en gerechtigheid, de querulanten, de getuigen en de rebellen en aan de andere kant het establishment dat het liefst zwijgt, maar desnoods liegt.

Haar uitspraken over onder andere het Sovjet-Communisme, Maoïsme en feminisme zorgen meerdere keren tot opschudding. Naast dit alles hield ze van tuinieren en was ze, zoals ze Peter van Ingen vertelde in Zomergasten, verslaafd aan krant, radio en televisie.

In 1990 overleed Renate Rubinstein op 61-jarige leeftijd.