Hugo Claus (Brugge, 1929 - Antwerpen, 2008) was dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker

Hugo Claus is de meest bekroone auteur uit het Nederlandse taalgebied. Hij schreef veel gedichten, bijna 80 toneelstukken en meer dan 20 romans. Zijn bekendheid verkreeg hij met het boek Het Verdriet van België in 1983.

Hugo Claus wordt in 1929 in Brugge geboren als de zoon van een drukker. Zijn jeugd brengt hij grotendeels door op kostscholen, waaronder een nonnenpensionaat, dat terugkomt in zijn boek Het Verdriet van België. In 1946 verlaat hij zijn ouderlijk huis. Op zeventienjarige leeftijd komt zijn eerste gedichtenbundel uit, Kleine Reeks. Als dichter vormt hij een belangrijk figuur binnen de stroming van de Vijftigers, bestaande uit een groep jonge dichters die zich verzet tegen de zakelijkere poëzie uit de jaren '30. De stroming is verwant aan het gedachtegoed van de COBRA groep, waarbij directe expressie en spontaniteit centraal staat. Wanneer hij naar Parijs vertrekt, sluit hij zich aan bij de COBRA groep. In 1950 komt Metsiers uit, Hugo Claus' eerste prozawerk. Het boek wordt bewonderd en geminacht, vooral thema's als incest en inteelt zorgen voor heftige reacties.

Als Hugo Claus terugkeert naar Vlaanderen begint hij met zijn carrière als schrijver van theaterteksten. De laatste jaren van zijn leven houdt hij zich vooral bezig met schilderen. In 2006 wordt zijn werk tentoongesteld in het Cobra museum. In 2008 lijdt Hugo Claus al twee jaar aan alzheimer. Hij sterft op een door hem zelf uitgekozen moment door middel van euthanasie.

De Zomergasten uitzending begint met Hugo Claus die als Belg uitlegt dat hij zich niet echt Belg voelt, maar Vlaming. Tijdens de uitzending laat hij verscheidene filmfragmenten zien, waaronder een fragment uit zijn eigen film Het Sacrement. Ook vele fragmenten over België en een interview waarin Adriaan van Dis (presentator van Zomergasten in 2001 en 2002) de Italiaanse komiek Roberto Benigni interviewt worden getoond. De aflevering met Hugo Claus wordt slecht bekeken vanwege de concurrentie met de WK-wedstrijd Nederland-Duitsland op het andere net.