Frits Bolkestein (Amsterdam, 1933) is politicus

Toen Frits Bolkestein Zomergast was, was hij in de Tweede Kamer fractievoorzitter van de VVD. Tegenwoordig is hij president van de Teldersstichting – de liberale denktank van de VVD,  lid van de raad van toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB).

Bolkestein heeft een behoorlijke tijd gestudeerd. Begin jaren ‘50 studeerde Bolkestein wiskunde aan Oregan State College in de Verenigde Staten. Eenmaal terug in Nederland studeerde hij wiskunde in combinatie met natuurkunde, filosofie en Grieks. In de jaren ’60 volgde een studie economie aan de Universiteit van Londen en een master Rechten in Leiden.  Die laatste twee studies combineerde hij met een baan bij de Shell groep, in functies in Oost-Afrika, Honduras, El Salvador, Londen, Indonesië en Parijs. Van 1973 tot 1976 was Frits Bolkestein directeur van Shell Chemie in Parijs.

Daarna startte Bolkesteins politieke carrière als Tweede Kamerlid voor de VVD, wat hij tot 1999 zou blijven. Hij was in deze periode onder andere Staatssecretaris van Economische Zaken, Minister van Defensie en Fractievoorzitter van de VVD. In 1999 werd hij Europees Commissaris en tussen 2004 en 2007 was hij hoogleraar in de Intellectuele Grondslagen van Politieke Ontwikkeling in Leiden en aan de TU Delft. Frits Bolkestein is een neo-liberaal en een overtuigd voorstander van het kapitalisme. Zijn uitspraken vallen niet altijd even goed. Zo zei hij in 1997 dat hij vond dat de communisten en de supporters hun excuses aan moesten bieden voor hun denkbeelden. In de actieweek tegen racisme Nederland bekent Kleur in 1995 in Amsterdam Zuidoost en Delft, moest vooral Bolkestein het ontgelden op de spandoeken en in de speeches.

(Foto: Harry Meijer)