Lydia Rood (Velp, 1957) is auteur

Lydia Rood begint Zomergasten met een traan in haar oog: televisie weet haar snel te raken. "Het is al hartstikke lang bekend dat de media je niet bij je verstand proberen te grijpen, maar bij je donder. Dat werkt beter," zegt ze terwijl ze haar hand op haar hart houdt. Emotie is dan ook een onderwerp dat in de uitzending ter sprake komt.

In 1982 kwam Lydia Rood’s eerste jeugdroman uit, Een geheim pad naar gisteren. In 1984 studeerde ze af in Journalistiek, waarna ze werkte als eindredacteur voor het binnenland segment van de Volkskrant. Daarna koos ze definitief voor het schrijverschap, al bleef ze daarnaast columns schrijven voor de Wereldomroep.

Rond haar optreden als Zomergasten kwamen haar boeken Oren in de knoop (1995), Louter Lust (1995), Offerande (1995) en Buddy (1995) uit. Het laatste boek schreef ze samen met haar broer onder de naam Rood en Rood. Haar meest recente werk is Feest!, een jeugdroman voor 12-17-jarigen. Lydia Rood schrijft voor kinderen, adolescenten en volwassenen. Ze wordt dan ook geprezen om haar veelzijdigheid: ze schrijft voor alle leeftijden en over vele verschillende thema's.

Lydia Rood heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder in 1990 voor het boek Maanzaad (1989), dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel. Daarnaast won Lydia Rood in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons (1989).

(Foto: Harry Meijer)