Anton Corbijn (Strijen, 1955) is fotograaf en filmmaker

In de aankondiging van de nieuwe presentator van Zomergasten 2012 in De Wereld Draait Door, komt Zomergast Anton Corbijn nog terug in een gesprek met Freek de Jonge. De presentator van Zomergasten 1996 vertelt hoe Anton Corbijn weigerde zijn zonnebril af te zetten omdat hij last van zijn ogen had. Freek de Jonge eindigde de aflevering toentertijd met de uitspraak: "Wat je wint aan vaardigheid, verlies je aan zeggingskracht. Ik denk dat dat toch wel de booschap van deze avond is.

Anton Corbijn is een bekend fotograaf en had in 2011 nog de expositie Inwards & Onwards in het Foam. Hij is vooral bekend door zijn foto's van muzikanten en artiesten. Zo fotografeerde hij Ian Curtis, David Bowie, Miles Davis, Björk, Robert de Niro, Anthony Kiedis, Mick Jagger (verkleed als vrouw), Lance Armstrong, Kate Moss, koningin Beatrix en meer beroemdheden. Anton Corbijn maakte ook videoclips voor artiesten als Nirvana, Coldplay en Metallica. In 2007 kwam Anton Corbijn's eerste film uit, Control, de film gaat over het leven van Ian Curtis en is gebaseerd op het boek van Deborah Curtis, de weduwe van Ian Curtis. De film is, net als veel van zijn foto's, geheel in zwart en wit geschoten. Op het filmfestival van Cannes kreeg hij twee prijzen voor Control. In 2010 volgt The American, met George Clooney in de hoofdrol. Momenteel is A Most Wanted Man in preproductie, verwacht wordt dat deze film in 2013 uitkomt. 

Anton Corbijn begon als fotograaf bij het muziekblad OOR. In de jaren '70 fotografeerde hij concerten en portretteerde muzikanten, waaronder Herman Brood. In de jaren '80 kwam zijn internationale doorbraak en stroomden de opdrachten binnen. Hij publiceerde enkele boeken met zijn foto's en werkte mee in een reclamecampagne van G-Star. Dit jaar (2012) is de documentaire Anton Corbijn Inside Out van Klaartje Quirijns uitgekomen. Een intiem portret van de beroemde fotograaf.

In het interview komen de volgende onderwerpen naar voren: Corbijn's jeugd, de kennismaking met televisie, Corbijn als fotograaf, anekdotes over de mensen die hij gefotografeerd heeft, de dan net overleden fotograaf Angus McBean, Francis Bacon, Bob Dylan, het fenomeen de videoclip, punk, humor en vele andere onderwerpen. Hij laat veel zwart-wit fragmenten zien.

(Foto: Anja Grabert)