Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur

Gerardjan Rijnders heeft de regieopleiding aan de Toneelschool van Amsterdam gedaan, terwijl hij eveneens Rechten studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij rondde beide opleidingen in 1973 af, waarna hij als regieassistent voor Fritz Marquardt ging werken, waar hij veel van het regievak leerde. Bij Toneelgroep Baal van Leonard Frank, die Rijnders had begeleid op de regieopleiding, debuteerde Rijnders als professioneel regisseur in 1974.

Een jaar later wordt Gerardjan Rijnders uigenodigd om te regisseren bij F Act, waar jonge regisseurs een kans krijgen professioneel theater te maken. Na te hebben geregiseerd bij de Nieuwe Komedie, het Projekttheater van Frans Strijards, wordt hij tijdens zijn werk bij Carl Sternheim's Burger Schippel gevraagd om de leiding van toneelgroep Globe in Eindhoven samen met Paul Vermeulen Windssant en Ulrich Greiff over te nemen. Hier is hij artistiek leider tot 1985. Onder Rijnders' leiderschap groeit Globe uit tot een van de meest spraakmakende theatergezelschappen van Nederland.

Van 1987 tot 2000 is hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, dat toentertijd was ontstaan uit het samengaan van het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum en volgend seizoen (2012-2013) 25 jaar bestaat. In de jaren '90 groeide Toneelgroep Amsterdam onder Rijnders leidng uit tot een van de toonaangevende theatergezelschappen van Nederland. Veel bekende Nederlandse acteurs spelen of hebben bij Toneelgroep Amsterdam gespeeld, voorbeelden zijn Pierre Bokma, Halina Reijn en Renée Fokker. In 1996, hetzelfde jaar waarin Gerardjan Rijnders Zomergast is, regisseert hij bij het Deutsche Theater Berlin zijn eigen stuk Moffenblues. Sinds 2000 is Rijnders freelance theatermaker.

(Foto: Annaleen Louwes)