Thom Hoffman (Wassenaar, 1957) is acteur

Het gesprek tussen Freek de Jonge en Thom Hoffman begint over zijn haar, dat wit is voor de nieuwe film waar hij in speelt (Naar de Klote, Aryan Kaganof, 1996) . Hij vervult namelijk de rol van DJ Cowboy, die wil opvallen door onder andere zijn haar telkens een andere kleur te verven. Ten tijde van het interview is Thom Hoffman vooral bekend van de films De Vierde Man (Paul Verhoeven, 1983) en De Avonden (Rudolf van den Berg, 1989). Nu kennen we hem als Hans Akkermans in Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006) en van de serie de co-assistent (2007-2010) als  Dr. Han Verstraeten en van de film De Eetclub (Robert Jan Westdijk, 2010) als Simon Vogel.

Thom Hoffman debuteerde in de eerste lange film van Theo van Gogh, Luger (1982). Hij zat bij Theo van Gogh op school en schreef mee aan het scenario. In de film speelt hij de fascistische, Haagse psychopaat Chris Luger, die een miljonairsdochter gijzelt met de bedoeling rijk te worden. Thom Hoffman wordt bekend door zijn rol als Frits van Egters in De Vierde Man, de verfilming door Paul Verhoeven van het gelijknamige boek van Gerard Reve.

In de uitzending heeft Thom Hoffman het niet alleen over acteren, maar ook over bijvoorbeeld de invloed van film en camera op het gedrag van mensen, kolonialism, humor, de situatie in verscheidene landen waar Hoffman opnamen heeft gemaakt en fotografie. Thom Hoffman, dan 39 jaar, vertelt dat de film Naar de Klote ongeveer de dertigste film is waar hij in speelt. Freek de Jonge vraagt zich af waarom Thom Hoffman zo zacht praat. Hoffman vertelt dat dit niet zo is als hij acteert, omdat hij het dan kan instuderen, maar als Zomergast, zegt hij, kan hij zijn tekst jammer genoeg niet instuderen.

(Foto: Annaleen Louwers)