K. Schippers (Amsterdam, 1936) is een dichter en prozaschrijver

K. Schippers is het pseudoniem van Gerard Stigter. In 1958 richt hij het tijdschrift Barberer op samen met Hendrik Jan Marsman en Gerard Bron, wie beter bekend zijn onder de pseudoniemen J. Bernlef en G. Brands. De liefde voor literatuur kreeg het drietal overgedragen van hun leraar Nederlands en schrijver Rob Nieuwenhuys, die boeken schreef als Oost-Indische spiegel en Een beetje Oorlog. De zelf-relativerende en luchtige literatuur van auteurs als Nescio, Elsschot en Carmiggelt maakte veel indruk op Schippers en zou uiteindelijk zijn werk beïnvloeden. Vanaf 1964 werd Barberer uitgegeven door Querido. Beïnvloed door de ready-mades van Marcel Duchamp, publiceerde Barberer gebruiksaanwijzingen en boodschappenbriefjes als poëzie of literatuur. Bernlef noemde dit principe ‘het bekende onbekend maken’.

In 1963 komt Schippers' eerste poëziebundel uit, De waarheid als De Koe geheten. In deze bundel verschijnt ook het gedicht ‘Ja’ waarin hij probeert om direct te zeggen hoe hij liefheeft en daarbij dichterlijke beschrijvingen achterwege laat.

‘Ja
Ik heb je lief zoals je soms
gelijk een gouden zomerdag bent
nee nee nee
ik heb je lief zoals je bent
nee nee
ik heb je lief zoals
nee
ik heb je lief’

(Uit: De waarheid als De Koe, 1963)

In zijn loopbaan won Schippers verschillende prijzen zoals de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor Een klok en profil en de P.C Hooftprijs 1996 voor zijn gehele oeuvre.

(Foto: Annaleen Louwes)