Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is acteur, film- en theatermaker en kunstenaar

Alex van Warmerdam ontwierp het eerste decor van Zomergasten en was in 1998  zelf Zomergast.

Na de Grafische School vervolgde Alex van Warmerdam zijn opleiding op de Rietveld Academie en studeerde daar af in vrije grafiek en schilderen. In 1974 was hij medeoprichter van toneelgezelschap Hauser Orkater, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het muziektheatergezelschap Orkater. Met zijn broer Marc richtte hij theatergezelschap De Mexicaanse Hond op. Alle voorstellingen van Alex van Warmerdam komen onder De Mexicaanse Hond uit en worden geproduceerd door Orkater. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de gehele voorstelling, van idee en tekst tot regie en vormgeving.

Alex van Warmerdam werd bekend bij het grote publiek met zijn eerste speelfilm Abel uit 1986, die hem Gouden Kalveren voor beste regie en voor beste film opleverde. Alex van Warmerdam speelt zelf in de film de 31-jarige Abel die  tot ergernis van zijn vader nog steeds thuis woont. Vóór zijn succes met Abel maakte Van Warmerdam hij een aantal tv- en korte films, waaronder VPRO-productie De Stedeling (1984). In veel van zijn films vervult Van Warmerdam zelf een rol. Vaak zijn Van Warmerdam's films dan ook verfilmingen van zijn theaterstukken. In 1995 werd hij onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurprijs voor zijn gehele oeuvre.

De meest recente film van Alex van Warmerdam is De Laatste Dagen van Emma Blank (2009), waarvoor hij onder andere een Gouden Kalf voor Beste Scenario won. Verder maakte hij de theatervoorstelling Bij het Kanaal naar Links (2011). Eveneens was hij in 2012 nog te zien als André in de film Black Out (Arne Toonen).

(Foto: Annaleen Louwes)