Willem van Kooten (Hilversum, 1941) is zakenman en voormalig radiopersoonlijkheid

Willem van Kooten is de bedenker en vormgever van de eerste radiocommercials die in Nederland worden uitgezonden. Zo was hij bij Veronica medeverantwoordelijk voor de slogan voor Van Dam chips: 'Het zakje met de rode ruit' dat in de jaren ‘50/’60 werd uitgezonden.

Als er een tekort was aan DJ’s maakte Van Kooten  af en toe een programma bij Veronica. Veronica was toen nog een piratenzender: onder zijn eigen naam draaien was niet mogelijk. Als antwoord op de vraag onder welke naam hij wilde gaan draaien zei hij: ‘Joost mag het weten’, en zo ontstond zijn alter ego Joost den Draaijer. Dit leidde tot zijn eigen (al snel populaire) programma: Joost mag het weten.

Naast zijn radiowerk bij Veronica studeerde Willem van Kooten Nederlands.  Op zijn 22e brak hij zijn studie echter af om programmaleider te worden bij Veronica. Hij vormde de zender om tot een echt popstation naar Amerikaans voorbeeld, een revolutie in de radiowereld. Geïnspireerd door de radiostations waarmee hij tijdens zijn studiereis in Amerika mee in aanraking kwam, maakt hij de eerste Nederlandse Top 40. In 1965, op 2 januari wordt de eerste lijst uitgezonden van De Nederlandse Hitparade. Op nummer 1 staat I feel fine van The Beatles.

In 1968 richt Van Kooten het platenlabel Red Bullet op, waarmee hij nieuw talent in de muziek- en radiowereld ontdekt. Van Kooten werd daarmee de belangrijkste investeerder in onder andere de later zeer succesvolle band  Golden Earring. Vanwege een meningsverschil bij Radio Veronica verliet Van Kooten eind jaren ’60 de zender. Hierna presenteerde hij verschillende programma’s, waaronder de Top 30 bij de VPRO, De Daverende Dertig als concurrent voor De Nederlandse Hitparade, en het tv-programma Moef Ga-Ga  bij de AVRO.

Eind jaren ‘70 richtte Van Kooten zich op het zakenleven en werd onder andere eigenaar van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM, muziekproducer, en vanaf de jaren '90 gaat hij zich meer toeleggen op onroerend goed. En niet zonder succes: Quote schat het vermogen van Van Kooten op 99 miljoen euro.

Van Kooten had een afkeer voor politiek en establishment, maar was wel verantwoordelijk was voor het startkapitaal van Leefbaar Nederland (met de voorwaarde dat Pim Fortuyn lijsttrekker werd), en stelde zichzelf verkiesbaar voor Leefbaar Hilversum. Hij haalt echter de kiezerslijst niet.  

Anno 2012 is Willem van Kooten grootaandeelhouder van onder andere Arrow Classic Rock en Arrow Jazz Fm.

(Foto: Annaleen Louwes)