Cees Fasseur (1938) is jurist en historicus

Prof. Dr. Mr. Cees Fasseur, historicus en jurist, is bij het grote publiek vooral bekend van zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina. Als jurist ontwierp hij voor het derde kabinet Lubbers de nieuwe politiewet, en in 2001 is hij door het Historisch Nieuwsblad aangewezen als de machtigste historicus van Nederland.
Cees Fasseur werd in 1938 geboren in Balikpapan, voormalig Nederlands Indië. Hij bracht de Japanse bezetting door in een kamp in Semarang. Op zijn twaalfde levensjaar kwam hij naar Nederland. In 1965 studeerde hij in Leiden af in Nederlands recht en geschiedenis. De indruk die Indonesië op hem heeft gemaakt laat in veel van zijn publicaties duidelijk zijn sporen na.
Na jarenlang raadadviseur voor de wetgeving aan het Ministerie van Justitie te zijn geweest werd hij hoogleraar in de geschiedenis van Nederlands-Indonesische betrekkingen aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Fasseur heeft de Leidse letterfaculteit inmiddels verlaten en is op dit moment raadsheer bij het Gerechtshof in Amsterdam. Verder was hij sinds 1997 voorzitter van het bestuur van het CNWS (Centrum voor niet-westerse studies, Leiden) en voorzitter van het Multatuli-genootschap.

(Foto: Kees de Graaf)