Ayaan Hirsi Ali (Mogadishu, 1969) was Tweede Kamerlid voor de VVD

Het bijzondere leven van Ayaan Hisi Ali was aanleiding voor de VPRO om haar afgelopen zomer uit te nodigen voor het avondvullende televisieprogramma Zomergasten. Ayaan Hirsi Ali (1969) is een kind van vier landen. Zij groeide op in Somalië, Saoedi-Arabië, Ethiopië en Kenia. Op haar 22ste vluchtte zij naar Europa om te ontkomen aan een gearrangeerd huwelijk. Ze kwam als asielzoeker terecht in Nederland. 
Tien jaar later - inmiddels afgestudeerd politicologe - maakte zij haar entree in de Tweede Kamer voor de VVD.
In Zomergasten sprak zij onder meer over de ingrijpende gebeurtenissen in haar leven, en over de motieven waarom zij strijdt tegen vrouwenbesnijdenis en andere vormen van vrouwenonderdrukking.
 
==========================================================
  Ayaan Hirsi Ali wilde de film Submission part 1, die zij samen met Theo van Gogh heeft gemaakt, absoluut in haar Zomergastenavond vertonen.
Niet in de laatste plaats omdat haar de gelegenheid werd geboden om tijdens dit avondvullende programma in het gesprek met presentator Joost Zwagerman een toelichting te geven op de motieven die ten grondslag lagen aan deze film.
 
Theo van Gogh is vermoord, en het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali kan vanwege de doodsbedreigingen aan haar adres voorlopig niet in het openbaar en in de Tweede Kamer verschijnen. De gebeurtenissen hebben Nederland opgeschrikt en ook in het buitenland voor publiciteit en opschudding gezorgd. Daarom besloot de Zomergasten redactie ook een Engelstalige weergave van het interview op de website te plaatsen. Zo kan ook internationaal kennis worden genomen van de context die Ayaan Hirsi Ali aan de film Submission part 1 wilde geven.
 
Na de vertoning van Submission part 1 in het programma Zomergasten hebben veel mensen gereageerd. Wij ontvingen ruim 500 e - mails, waarvan veruit de meeste positief tot kritisch-positief waren. Vijf reacties waren duidelijke hatemail. 
In de kranten werd vaak heftig gereageerd op de film Submission part 1.
Vlak voor de moord op Van Gogh publiceerde Ayaan Hirsi Ali in de Volkskrant haar reactie op de diverse krantenartikelen.
Zij verzocht ons om ook deze reactie op onze site te publiceren, eveneens in het Engels. Aan dit verzoek verlenen wij graag onze medewerking.
 
Namens Zomergastenredactie,
 
Peter van Ingen
Eindredacteur.

(Foto: Merlijn Doomernik)