Heleen van Royen (Amsterdam, 1965) is schrijver

Heleen van Royen (Amsterdam 1965) debuteerde in 200 met De Gelukkige Huisvrouw, die internationaal lovend werd ontvangen en uitgegeven in acht landen. Theatergezelschap Het Vervolg voerde in Nederland met succes een gelijknamige bewerking op van het boek. In 2004 tekende Van Royen het contract voor de verfilming van De Gelukkige Huisvrouw door regisseuse Paula van der Oest. 

In het verleden was Heleen van Royen columniste bij Het Parool. In één van haar columns deed zij onthullingen over het hoerenbezoek en vermeend cocaïnegebruik van Rob Oudkerk, die later om deze affaire als wethouder in Amsterdam moest aftreden. Haar boek Godin van de jacht is destijds uitgeroepen tot het best verkochte boek van 2003. 
 
Van Royen studeert in 1987 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na haar studie werkt zij bij het Haarlems Dagblad, bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften. In 1992 trouwt ze met televisiemaker Ton van Royen (AT5, SBS 6). Ze hebben twee kinderen; een dochter en een zoon.

(Foto: Merlijn Doomernik)