Katja Schuurman (Utrecht, 1975) is actrice

Katja Schuurman (1975) was op 28 augustus 2005 de laatste gast van het seizoen van Zomergasten. Zij is zonder twijfel Nederlands bekendste film- en televisiester. Waar zij verschijnt verstommen de gesprekken en volgen alle blikken haar. Katja is er in de loop der jaren aan gewend geraakt; met charme en stijl blijft zij verzoeken om handtekeningen en foto’s inwilligen.
 
Nog tijdens haar middelbare schoolopleiding werd zij voor de televisie ontdekt. Samen met o.a. Nelly Frijda speelde zij in de NCRV comedy serie Uit De School Geklapt
 
Op haar 19de kwam de grote doorbraak. Toen verscheen Katja Schuurman als Jessica Harmsen in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Eigenlijk had ze politieke wetenschappen willen gaan studeren om zich later in te kunnen zetten voor de derde Wereld. Maar haar carrière van actrice en zangeres – met Babette van Veen en Guusje Nederhorst, als het trio Linda, Roos en Jessica – nam haar leven volledig in beslag. 
 
Na GTST volgden serieuze rollen in de speelfilms No Planes, No Trains (1999), Oesters van Nam Kee (2002) en Interview (2003), van regisseur Theo van Gogh. Daarnaast speelde ze in de TV-series All Stars en Costa! en in de speelfilm Costa! Ze was ook te zien in de AVRO-serie Medea, eveneens van Theo van Gogh.

(Foto: Henk Wildschut)