Halina Reijn (Amsterdam, 1975) is actrice

Tijdens haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht werd zij ontdekt door regisseur Theu Boermans van toneelgroep De Trust. Onder zijn leiding vertolkte ze de rol van Ophelia in Shakespeares Hamlet en speelde zij Lulu in het gelijknamige toneelstuk van Ibsen. Voor haar rol in Fucking and Shopping ontving zij in 1998 de Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol. In 2003 werd zij uitgenodigd om deel uit te maken van Toneelgroep Amsterdam. Ze was te zien in o.a. Con Amore, Drie Zusters en Huis van de toekomst. Dit seizoen speelt Halina Reijn in Het temmen van de feeks, Hedda Gabler, Oresteia en Rouw siert Electra.

Hoewel haar passie bij het theater ligt, speelde zij diverse rollen in Nederlandse speelfilms. Zo is zij te zien in Zus & Zo van Paula van der Oest, Grimm van Alex van Warmerdam en binnenkort in Zwartboek van Paul Verhoeven.

Vorig jaar verscheen haar debuutroman Prinsesje Nooitgenoeg over een succesvolle actrice die probeert te ontkomen aan de leegheid en het gebrek aan idealen die ze bij haar vrienden/generatiegenoten en bij zichzelf constateert.

(Foto: Merlijn Doomernik)