Leon de Winter ('s-Hertogenbosch, 1954) is schrijver

De Winter schreef bestsellers als Kaplan, Supertex, Zionoco en De Hemel van Hollywood. Zijn meest recente roman in 2006 was God's Gym. Van zijn werk werden onder meer Zoeken naar Eileen W. en Hoffman's Honger verfilmd. De Winter was bij deze verfilmingen afwisselend als scenarioschrijver, regisseur en producent betrokken. Leon de Winter schrijft wekelijks een veelgelezen column in Elsevier en publiceert regelmatig artikelen en opiniestukken in binnen- en buitenlandse kranten en weekbladen. In 2005 was hij samen met zijn vrouw Jessica Durlacher gastdocent aan de Universiteit van Berkeley. Dit jaar werd hij in Duitsland onderscheiden met de Buber-Rosenzweig-Medaille voor zijn strijd tegen antisemitische en racistische tendensen in politiek, samenleving en cultuur.

Nadat hij eind jaren '70 vroegtijdig de filmacademie verliet, richtte hij samen met René Seegers en Jean van de Velde de Eerste Amsterdamse Filmassociatie (EAF) op. Eind jaren negentig vertrok hij naar Amerika, waar hij tevergeefs probeerde een productiebedrijf in Hollywood van de grond te krijgen. Inmiddels woont hij met zijn gezin alweer geruime tijd in Nederland.

Sinds de aanslag op het WTC profileerde De Winter zich als columnist en essayist in binnen- en buitenland. Vooral zijn benadering van onderwerpen met betrekking tot het Midden-Oosten en de Islam maakt veel reacties los. Zijn columns in Elsevier zijn het best gelezen onderdeel van dit weekblad.

Dit jaar werd hij in Duitsland onderscheiden met de Buber-Rosenzweig-Medaille voor zijn strijd tegen antisemitische en racistische tendensen in politiek, samenleving en cultuur.

(Foto: Merlijn Doomernik)