Alexander Rinnooy Kan (Den Haag, 1949) was voorzitter van de SER

De vijfde Zomergast van seizoen 2007 is dr. Alexander Rinnooy Kan (1949), voorzitter van de Sociaal Economische Raad en daarmee een van ‘s lands invloedrijkste personen. Na een start als redacteur van de Spectrum Encyclopedie voerde zijn carrière hem langs verschillende terreinen van de Nederlandse samenleving: wetenschap, economie en cultuur. Rinnooy Kan is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw NV en voorzitter van de Stichting Praemium Erasmianum, die jaarlijks de Erasmusprijs uitreikt. 
 
Rinnooy Kan studeerde in 1972 cum laude af in de wiskunde aan de Universiteit Leiden. Vier jaar later promoveerde hij tot doctor in de wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1986 trad hij op zevendertigjarige leeftijd aan als rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, zijn eerste bestuurlijke topfunctie. Hij werd daarmee de jongste die ooit in Nederland die functie bekleedde. Tussen 1976 en 1991 was Rinnooy Kan gasthoogleraar aan diverse Amerikaanse en Europese universiteiten in o.a. Berkeley, New York, Boston en Brussel.
 
In 1991 maakte hij een opmerkelijke overstap: hij werd voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO. Onder zijn leiding fuseerde het VNO in 1995 succesvol met de christelijke werkgeversorganisatie NCW. In 1996 maakte Rinnooy Kan zijn entree in de bankwereld. Hij werd benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van ING Groep. Bij deze bank vervulde hij 10 jaar lang diverse functies in binnen- en buitenland. Sinds 1 augustus 2006 is Alexander Rinnooy Kan voorzitter van de SER, het belangrijkste sociaal-economisch adviesorgaan van het kabinet

(Foto: Ari Versluis & Elly Uyttenbroek)