Ronald Plasterk (Den Haag, 1957) was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ronald Plasterk (Den Haag, 1957) was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met zijn ouders en zusje groeide hij op in een wederopbouwwijk in Den Haag. Na de middelbare school studeerde hij economie (propedeuse) aan de Universiteit van Amsterdam en biologie in Leiden (doctoraal 1981). Plasterk promoveerde op genetisch onderzoek naar de platworm. De daaropvolgende jaren deed hij onderzoek in Amerika en aan het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Daar werkte hij nauw samen met de beroemde Britse nobelprijswinnaar John E. Sulston.

Terug in Nederland werd Plasterk in 1987 leidinggevende in het Nederlands Kanker Instituut. Van 1993 tot 1997 was hij tevens bijzonder hoogleraar Moleculaire biologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en aansluitend hoogleraar Moleculaire Genetica aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij benoemd tot directeur van het prestigieuze Hubrechtlaboratorium. Tevens werd hij dat jaar hoogleraar Ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht.
 
Naast zijn internationale wetenschappelijke activiteiten was Plasterk sinds zijn studententijd ook politiek actief voor de PvdA. In de periode 1982-84 maakte hij deel uit van de Leidse gemeenteraadsfractie. In 1995 begon hij met het schrijven van columns voor het tijdschrift Intermediair en later voor de Volkskrant. Zijn doorbraak voor het grote publiek kwam toen hij in 1999 columnist werd van het tv-programma Buitenhof.

Op 22 februari 2007 werd Plasterk voor de PvdA benoemd tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende IV. Daarmee kwam een abrupt einde aan zijn wetenschappelijke carrière en aan zijn horzelfunctie als columnist.

(Foto: Viviane Sassen)