Carice van Houten (Leiderdorp, 1976) is actrice

Actrice Carice Anouk van Houten wordt in 1976 geboren in Leiderdorp. Ze groeit op in de bossen nabij Utrecht, waar ze woont bij haar moeder Margje Stassen, die hoofd personeelszaken is bij Teleac. Haar vader is de schrijver en musicoloog Theodore van Houten. Hij maakt Carice enthousiast voor film door haar de film Napoleon van Abel Gance te laten zien.
 
Carice wordt in 1995 aangenomen aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, waar ze in haar derde jaar gecast wordt door Hans Kemna voor een rol in de VPRO tv-serie Labyrint. In 1999 ontvangt ze de Pisuisse Prijs voor meest veelbelovende eindexamenleerling en een jaar later mag ze de Top Naeff Prijs voor haar theaterwerk in ontvangst nemen. Carice Van Houten breekt door bij een groter publiek in Nederland met haar rol in de telefilm Suzy Q, geregisseerd door Martin Koolhoven, waarvoor ze een Gouden Kalf ontvangt.
 
In 2000 sluit van Houten zich aan bij het Noord Nederlands Toneel en speelt Polly in de Driestuiversopera van Bertold Brecht. Hierna speelt ze in meerdere films waaronder Minoes, Lepel, Knetter en De Passievrucht waarvoor haar werk opnieuw met een Gouden Kalf wordt bekroond. Internationaal breekt Carice van Houten door met de film Zwartboek, in de regie van Paul Verhoeven, waar ze haar derde Gouden Kalf mee in de wacht sleept. In Alles is Liefde (2007), laat ze zien ook over komisch talent te beschikken. Inmiddels wordt ze ook gevraagd voor internationale filmproducties zoals Dorothy Mills (2008) van de Franse regisseur Agnès Merlet, daarnaast is ze samen met Tom Cruise te zien in Valkyrie (2008) van Nina Schenk von Stauffenberg. In 2009 werkte ze mee aan de verfilming van Kluuns boek Komt een vrouw bij de dokter.

(Foto: Kadir van Lohuizen)