Prem Radhakishun (Paramaribo, 1962) is radio- en televisiemaker

Prem Shivram Shaw Radhakishun (Paramaribo, 1962) groeide op in Suriname. In 1962 richtten zijn ouders het radiostation Radika op. Vanuit hun huis verzorgden zij de uitzendingen. De radiomast stond in de tuin. Al jong zette hij zijn eerste schreden in de media bij Radika met kinder- en tienerprogramma’s maar hij verzorgde ook journalistieke uitzendingen. “Ik leefde in een massamedium”, aldus Radhakishun. Na de decembermoorden werd het radiostation door de militairen met molotovcocktails in brand gestoken vanwege de kritische berichtgeving over het regime. Na de ingrijpende gebeurtenissen in Suriname ontvlucht hij met behulp van zijn vriend Charles Pahlat het land om via Frans-Guyana in Nederland terecht te komen. Pahlat is tegenwoordig ondervoorzitter van de NDP, de politieke partij van Desi Bouterse.

Prem woont sinds 1983 in Nederland. Hij werkte in de jaren ‘83 en ‘84 voor de radiopiraat Kankantrie in Amsterdam. In 1984 besluit hij rechten te gaan studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij studeert in 1989 af als jurist en wordt in augustus 1990 beëdigd als advocaat en vestigt zich in de Amsterdamse Bijlmermeer. Daar behartigt hij onder andere de belangen van slachtoffers van de Bijlmerramp. Via de advocatuur komt hij in contact met de Migranten Televisie Amsterdam, waar hij de Migranten Media Opleiding (MMO) volgt. Van medio 1985 tot 1994 maakt en presenteert hij diverse programma’s voor de Migranten Televisie Amsterdam.

Sinds september 1999 is hij columnist voor Het Parool. Het tv-programma Premtime (NPS) waarin hij de kwaliteit van onze samenleving toetst, wordt 5 jaar (2003 – 2008) uitgezonden en maakt hem een even controversiële als populaire televisiepersoonlijkheid. Als tv-maker heeft hij op zijn bekende confronterende stijl dit jaar in De School van Prem kinderen met een leerachterstand klaargestoomd voor de Citotoets. De kritiek op zijn nieuwste tv-programma , vooral uit de onderwijswereld, maakt duidelijk dat Prem er opnieuw in is geslaagd een open zenuw in de maatschappij te raken. Tegenwoordig is hij een van de vaste presentatoren van PepTalk, de dagelijkse talk- en nieuwsshow op BNR Nieuwsradio.

(Foto: Kadir van Lohuizen)