Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) is regisseur

In Zomergasten vertelt Nederlands bekendste regisseur Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) op zondag 22 augustus over de beelden die hem in zijn leven en werk beïnvloed hebben. Met fragmenten van Marilyn Monroe in Some Like It Hot, regisseur Alfred Hitchcock in zijn nadagen en de Duitse expressionist Otto Dix. Verder zien we o.a. de spectaculaire wagenrace uit Ben Hur en de zorgvuldig voorbereide presentatie van Colin Powell voor de VN Veiligheidsraad. Maar de avond gaat ook over de grootsheid van het geweld in het heelal, de muziek van Rammstein en natuurlijk over Verhoevens fascinatie voor de figuur Jezus. 
 
Filmregisseur Paul Verhoeven studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden (1955-1960) en ging vervolgens naar de Filmacademie in Amsterdam. In 1969 trok zijn televisieserie Floris, met in de hoofdrol Rutger Hauer, een miljoenenpubliek. Er volgde een indrukwekkende carrière. In de jaren 70 en 80 maakte hij in Nederland o.a. de films Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De Vierde Man. In 1985 kwam zijn eerste Hollywoodproductie Flesh and Blood tot stand. Later volgden o.a. Robocop, Total Recall en Basic Instinct.
In 2004 werd Verhoeven de Bert Haanstra Oeuvreprijs toegekend. 

Zijn laatste film, Zwartboek (2006) met in de hoofdrol Carice van Houten (Zomergast 2009), won op het Nederlands Filmfestival drie Gouden Kalveren. Naast het maken van films heeft Verhoeven een grote fascinatie voor de figuur Jezus, hetgeen in 2008 resulteerde in het boek Jezus van Nazaret.

(Foto: Karoly Effenberger)