jane eyre

Cary Joji Fukunaga, A-film distribution 2011

Deze film van Cary Fukunaga uit 2011 is de tiende bioscoopversie gebaseerd op Jane Eyre, de roman van Charlotte Brontë uit 1847. We zien de Duits-Ierse acteur Michael Fassbender (bekend van o.a. Inglourious Basterds en Shame) als Edward Rochester, en de Australische Mia Wasikowska (Alice in Wonderland) speelt Jane. Jane zegt dat ze Rochester gaat verlaten vanwege zijn trouwplannen, maar hij vraagt haar juist ten huwelijk

Een roman schrijven, dat deed je toen niet als vrouw

Jane Eyre: an Autobiography verscheen in 1847 onder het pseudoniem Currer Bell. Charlotte Brontë’s zussen Emily en Anne schreven als Ellis en Acton Bell. Ook tijdgenoot Jane Austen publiceerde haar vroege werk anoniem: ‘By a lady’, staat er voorin Sense and Sensibility. 'Een roman schrijven, dat deed je toen niet als vrouw', vertelde dr. Paul Franssen van de opleiding Engels aan de Universiteit Utrecht in een lezing over Jane Austen.

Jane Eyre was direct een succes en heeft als inspiratie gediend voor vele navolgingen (toneelstukken, boeken, verfilmingen). Andere romans van Charlotte Brontë zijn Shirley (1849) en Villette (1853).

Lees hier een artikel van Jolande Withuis over de gezusters Brontë (NRC Boeken, 1998). U kunt Jane Eyre gratis downloaden als e-book bij Project Gutenberg.

Een windmachine en de filmcrew in de boom

Op het moment dat het in de film begint te stormen, gebeurde in werkelijkheid het volgende:

Boven in de boom zaten filmmedewerkers die de takken op en neer laten bewegen, als het begint te 'stormen'. Ook een windmachine droeg bij aan de stormachtige sfeer, vertelt regisseur Cary Fukunaga in het director's comment op de DVD.

Jane en Rochester staan onder een paardenkastanje. Deze boom speelt een belangrijke rol in het verhaal (later slaat de bliksem in de boom, een slecht voorteken...) maar er stond er niet echt een op het filmterrein: de kastanjebladeren zijn er later digitaal aan toegevoegd.

In het boek speelt dit deel van het verhaal in de zomer, maar de hele film is geschoten tussen maart en mei. Sommige bomen waren nog kaal, en ook aan andere bomen moesten dus digitaal groene bladeren worden toegevoegd.

De opnames vonden plaats langs een drukke weg, en voor deze scène moest de filmcrew het verkeer stilleggen. Er vlogen ook steeds vliegtuigen over, dat geluid is er later uitgefilterd.
 

advertentie