Dit fragment bestaat uit drie delen. We zien eerst Juliana in 1933. Ze spreekt om het Crisis Comité te promoten. Dit is de eerste geluidsfilm waarin een lid van het Nederlandse koningshuis te horen was. In het tweede fragment is het einde van de huwelijksreis van Juliana en Bernhard in Parijs in 1937 te zien. Het laatste fragment toont een interview met Juliana & Bernhard ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijk door Maartje van Weegen uit 1987

Voor de speech van Juliana begint de opname met de volgende tekst: "Extra Editie van Nederland in Klank en Beeld. Hare Koninklijke Hoogheid had vervolgens de buitengewone welwillendheid ons op Het Loo te ontvangen, teneinde door middel van de sprekende film doel en streven van het Comité uiteen te zetten en een oproep te richten tot het Nederlandsche Volk. Dit is de eerste maal, dat een der Leden van ons Vorstenhuis voor de sprekende film poseert.”

Het Nationaal Crisis Comité werd op initiatief van Juliana in 1931 opgericht om steun te geven aan slachtoffers van de economische en sociale crisis. Hulp kwam meestal in natura, geld werd opgehaald bij een jaarlijkse collecte. De giften namen echter ieder jaar af, en in 1936 werd het Comité opgeheven.

De Huwelijksreis


Na hun huwelijk wist de pers Juliana en Bernhard niet te traceren, terwijl die dolgraag het nieuwe echtpaar wilde laten zien. Een paar dagen later bleek dat ze naar Krynica in Polen waren vertrokken, waar ze vier weken bleven. Daarna gingen ze door naar Budapest en Wenen. Juliana werd er gespot achter het stuur van de sportwagen van Bernhard, een rijbewijs had ze echter niet.

Het paar bezocht nog Zell am See, waar ze kort Wilhelmina ontmoetten. De volgende bestemmingen waren Mittersill, Rome en Monte Carlo om vervolgens te eindigen in Parijs. Hier was de verandering die Juliana had ondergaan tijdens haar huwelijksreis (bevrijd van het toezicht van haar moeder) zichtbaar in de manier waarop ze zich kleedde.
De reis duurde in totaal drie maanden. Op het kaartje ziet u bij benadering de rondreis die ze gemaakt hebben. Bekijk hier een aflevering van Andere Tijden over de huwelijksreis van Bernhard en Juliana.

Een Gouden Huwelijk

Waarschijnlijk de best herinnerde uitspraak van Juliana uit dit interview is "Vertel eens hoe je op het idiote idee kwam om met mij te trouwen?". Prinses Juliana en prins Bernhard doen meer memorabele uitspraken, zo maakt Juliana zich kwaad over het feit dat men denkt dat ze haar niet tegen mogen spreken: “Ik vind het zo oneervol als mensen oneerlijk antwoorden”. Bernhard lacht een beetje terwijl Juliana zich druk maakt.

Bernhard maakt, hoewel hij later in het interview zegt dit niet te kunnen doen, een politiek statement over Europa: “Als wij erin geslaagd waren om Europa echt een te maken, zoals de bedoeling was zoveel jaar geleden, dan hadden we beslist minder werkeloosheid en een betere toestand in Europa gehad.”  Veel mensen dachten ten onrechte dat het interview live was.