Een klein stukje uit het begin van de film: het jonge Japanse koppel Mitsuko en Jun is onderweg naar Memphis, want zij is fan van Elvis, hij van Carl Perkins. Eerst zien we ze onderweg in de trein, daarna zien we Mitsuko en Jun op hun goedkope hotelkamer. Zij is bezig met haar Elvis-plakboek

Mystery Train (1989) vertelt drie verschillende verhalen, gesitueerd in Memphis, die verbonden worden door onder andere de geest van Elvis Presley en een geweerschot. Twee hippe jonge Japanners komen voor de geschiedenis van Elvis Presley; een jonge Italiaanse weduwe is gestrand in Memphis en een Engelsman brengt zijn zwager in de problemen. De titel van de film komt van het gelijknamige lied dat geschreven is door Sam Phillips en Junior Parker in 1953 en beroemd werd door Elvis’ vertolking. Deze film, waarin volgens de regisseur humor centraal staat, gaat over contrasten tussen Europa en Amerika, vervreemding, over de American Dream, over zwarte en witte muziek en meer.
 
Op Cinema.nl kunt u meer vinden over de keuzefilms van de Zomergasten.
 
Jim Jarmusch

Jim Jarmusch (1953) werd bekend met de film Stranger than Paradise (1984), die een Golden Camera won op het Cannes filmfestival. Deze film deed denken aan de Europese Art House cinema van de jaren '60 en '70 en de beat cinema van de jaren '50.

Jarmusch, opgeleid tot filmmaker aan de New York University, kende deze stijlen goed. Zijn films zijn kenmerkend door het langzame tempo met statische shots. Die je ook ziet in het fragment: Jun (Masatoshi Nagase), de Japanse jongen, loopt rond en we zien enkel zijn voeten, terwijl de camera, statisch, gefocust blijft op Mitsuko (Youki Kudoh), die op de grond zit. Eveneens is te zien dat hij minimalistische filmmakers als Robert Bresson bewonderde. Jim Jarmusch heeft gezegd dat een personage hem zo kan treffen, dat het voelt als de aantrekkingskracht van een mythe of romance. Dit gevoel had hij bij Youki Kudoh (Observer, nov. 1989).

Elvis Aaron Presley

Deze uitspraak deed Elvis Presley (1935-1977) tijdens een persconferentie in 1972, die hij gaf voorafgaand aan zijn Madison Square Garden concerten in New York. Elvis speelt een centrale rol in Mystery Train, waar hij in plakboeken en als geestverschijning aanwezig is. Hij woonde bijna zijn hele leven in Memphis, waar hij met zijn ouders in 1948 naar toe verhuisde.

Elvis is niet alleen wereldberoemd door zijn muziek (hij verkocht wereldwijd meer dan een miljard platen), maar hij speelde ook in 33 films. In 1977 stierf hij op 42-jarige leeftijd aan hartfalen in zijn villa Graceland in Memphis. Graceland is nu een bedevaartsoord voor Elvis-fans: volgens de uitgebreide website verwelkomt Elvis' oude villa meer dan 600.000 bezoekers per jaar.