In het fragment is een optocht van bewegend speelgoed te zien, een filmpje gemaakt door het designduo Charles en Ray Eames

Parade

De filmtitels en de straat waar de optocht doorheen loopt, zijn getekend door de toen vijfjarige Sansi Girard, dochter van de architect en designer Alexander Girard. De korte film uit 1952 laat een bonte optocht zien door de hoofdstraat van een speelgoedwereld: robots, speelgoedsoldaten, blikken apen en olifanten, en vele anderen marcheren langs de boulevard op Stars and Stripes Forever van John Philip Sousa, een bekende componist van Amerikaanse patriottische marsen.

De Eameses maakten ook andere speelgoedfilms zoals Tocatta for Toy Trains (1957), waar net als in Parade allerlei ouderwets speelgoed de revue passeert (zie het filmpje hierboven). Parade is samen met Tocatta for Toy Trains uitgegeven op een DVD speciaal voor kinderen. Een andere speelgoedfilm is Tops, waarin 7 minuten en 15 seconden lang 100 tollen van over de wereld door het beeldscherm dansen.

Designduo: Charles en Ray Eames

De Amerikaanse ontwerpers Charles Eames (1907-1978) en Bernice Alexandra ‘Ray’ Eames-Kaiser (1912-1988) hadden een zeer veelzijdige carrière: ze hielden zich bezig met architectuur, industrieel en grafisch design, meubelontwerp en kunst, fotografie en films maken.

Het paar trouwde in 1941 en begon tijdens de oorlog al hun ideeën over praktisch ontwerp vorm te geven. Charles kreeg een overheidsbeurs om triplexhouten spalken te maken, als oplossing voor de pijn die metalen spalken patiënten vaak opleverden. De Eameses gingen verder met meubels ontwerpen en speelden daarmee in op het tekort aan meubelen dat was ontstaan, doordat fabrieken zich meer richtten op benodigdheden voor het leger. Na de oorlog breidden ze hun werk uit en gingen ze zich richten op o.a. architectuur en fotografie.

Ze wilden modern ontwerp toegankelijk maken voor alle Amerikanen, en alledaagse problemen te lijf gaan met producten van hoge kwaliteit. Een van hun motto’s was ‘the best for the most for the least’. Veel van hun meubelen en producten worden nog steeds geproduceerd.

Eames in Zomergasten

Robbert Dijkgraaf vertoonde de bekendste film van Charles en Ray Eames, Powers of Ten (1977) tijdens zijn Zomergastenavond in 2005. Leuk detail: Dijkgraaf en presentatrice Connie Palmen zaten toen ook op Eames-stoelen.

Powers of Ten begint met een close-up van een picknickend stel. In 9 minuten wordt steeds met een factor tien uitgezoomd, tot de verste verten van het heelal. Daarna wordt de kijker met stappen van een factor tien meegenomen naar de kleinste deeltjes, tot de kern van een koolstofatoom in de hand van de picknickende man.

Het idee voor de film is oorspronkelijk van de Nederlander Kees Boeke (1884-1976), bekend van de alternatieve school De Werkplaats in Bilthoven, die in 1957 het kinderboek Wij in het heelal - Het heelal in ons (bekender onder de Engelse titel Cosmic View: the Universe in 40 jumps) publiceerde. Het echtpaar Philip en Phylis Morrison maakte hierop een prentenboek The powers of 10 waarop de film van de Eames' weer is gebaseerd. De commentaarstem in Powers of Ten is ook van Philip Morrison.

Inmiddels is Powers of Ten uitgegroeid tot een onderneming die lezingen organiseert, boeken en cd’s verkoopt en een website onderhoudt. 10 oktober is zelfs uitgeroepen tot ‘Powers of Ten’-dag, daarover meer bij Wetenschap 24.