Het einde van een 4-delige BBC serie naar het boek Portrait of a Marriage van Nigel Nicolson, over het open huwelijk van zijn ouders. De oudere Harold Nicolson (David Haig) overdenkt zijn leven met Vita (Janet McTeer). Hij krijgt een flashback, waarin Vita zegt: 'Don't let's be jealous please, don't lets hate each other's friends.' Dan volgen beelden van de beroemde tuin en toren van Sissinghurst

Portrait of a marriage

Deze vierdelige BBC-serie van Stephen Whittaker uit de jaren tachtig volgt de relatie tussen Vita en Violet. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nigel Nicolson uit 1973 over het huwelijk van zijn ouders: Harold Nicolson (1886-1968, David Haig) - die we hier in beeld zien - en Vita Sackville-West  (1892-1962, Janet McTeer). Zijn moeder deelde het bed onder andere met Virginia Woolf, maar ook met hofdame Violet Keppel (Cathryn Harrison), die in deze serie te zien is. Zijn vader worstelt met zijn homoseksualiteit. Portrait of a Marriage speelt zich af in Sissinghurst Castle, dat Vita Sackville-West en Harold Nicolson in 1930 kochten. Toen Vita Sackville-West Harold net kende, zei ze het volgende over hem:

'Hij was vrolijk en slim als altijd, en ik hield van zijn intelligentie en zijn jeugdigheid en ik was gevleid dat hij mij leuk vond. (…) Mensen begonnen te vertellen dat hij verliefd op me was, wat ik niet geloofde, maar ik wilde wel dat ik het kon geloven. Ik was niet verliefd op hem in die tijd – Rosamund was er (een van de vrouwen waar Vita een affaire mee had, red.) – maar ik vond hem leuker dan wie dan ook, als een vriend en speelgenoot'.

Toen Harold Nicolson Vita ten huwelijk vroeg weigerde ze eerst, maar onder druk van haar moeder stemde ze toch toe. In deze periode had ze al een affaire met Violet Keppel en enkele andere vrouwen. In 1913 trouwde ze uiteindelijk met Harold en datzelfde jaar werd hun eerste zoon Lionel Benedict Nicolson geboren. In 1917 volgde Nigel. In 1918 hervatte Vita haar affaire met Violet. Er is ook een link met het koninklijk huis: Violet is een verre tante van Camilla Parker Bowles, eerst minnares en nu echtgenote van prins Charles.

Nigel Nicolson vond het kostuumdrama 'te erotisch'

Nigel verbood de BBC de vierdelige serie na uitzending te herhalen. Hij ontdekte zijn moeders affaire met Violet na haar dood: in 1962 vond hij een tas in haar schrijfkamer met daarin een aantekeningenboek. Nicolson schreef het boek Portrait of a Marriage met zijn nieuw vergaarde kennis. Hoewel sommigen denken dat hij zijn eigen ouders heeft verraden met zijn publicaties, dacht hij daar zelf anders over. Hij was ervan overtuigd dat zijn moeder had geschreven met de intentie dat het gepubliceerd zou worden. Daarnaast dacht hij dat dit verhaal velen zou inspireren.

Meer over Nigel Nicolson in the Economist.

 
Sissinghurst Castle
Sissinghurst Castle

De tuin van Sissinghurst Castle staat bekend om zijn schoonheid. De tuin is aangelegd door Vita en Harold en is nog steeds te bezoeken.

Vita en Harold woonden na hun aankoop in 1930 ongeveer 40 jaar in Sissinghurst Castle. Portrait of a Marriage speelt zich hier grotendeels af.