Cowboyfilm met Roy Rogers, Smiley Burnette en Carol Hughes. We zien Rogers met een groep andere cowboys, hun paarden op de achtergrond. Roy zingt met zijn gitaar het nummer 'Rhythm of the range'

De eerste hoofdrol voor Roy Rogers

Under Western Stars was de eerste van de 90 westernfilms die Roy Rogers (artiestennaam van Leonard Slye, 1911-1998) in ruim zeven jaar tijd voor Republic Pictures maakte. Eigenlijk zou Gene Autry de hoofdrol in Under Western Stars (Joe Kane, 1938) op zich nemen, maar door een conflict met Republic ging dat niet door. Toen Rogers hoorde dat de filmmakers een zingende cowboy zochten, spoedde hij zich naar de studio en liep – zonder afspraak – verscholen in een groep figuranten naar binnen. Producent Sol Siegel liet zijn oog op hem vallen, de rest is geschiedenis.

Roy Rogers werd ongekend populair. Na de films voor Republic, maakte hij samen met zijn vrouw Dale Evans en paard Trigger tussen 1951 en 1957 de Roy Rogers Show. Later opende hij in Branson, Missouri zijn eigen museum, waar hij zelf tot op hoge leeftijd regelmatig rondliep om met zijn fans te praten. Kijktip: Documentairemaker Thys Ockersen maakte de documentaire Koning der Cowboys (1990) over Roy Rogers en interviewde hem onder andere in zijn museum.

Trigger: 'The smartest horse in the movies'
Vaste medespeler in al zijn films en alle 101 afleveringen van de Roy Rogers Show was het trouwe paard Trigger. Roy was meteen onder de indruk toen hij een testrit op hem maakte voor Under Western Stars. Trigger was getraind om te reageren op aanrakingen en handbewegingen: een klopje op zijn hals van Roy was voldoende om te weten wat er van hem verwacht werd. En Trigger deed dingen die andere paarden weigerden, zoals over een rollende vaten springen, vertelt regisseur William Witney in de documentaire Roy Rogers, Koning der Cowboys (Thys Ockersen).

Trigger stierf in 1965 als hoogbejaard paard. Hij werd opgezet en kreeg een ereplaats in het Roy Rogers & Dale Evans Museum in Branson, Missouri, dat de nabestaanden van Roy Rogers door financiële moeilijkheden in 2009 moesten sluiten. Trigger is na de sluiting verkocht aan een TV Station uit Nebraska voor $266,500 (meer info en een foto van Trigger in dit artikel op artdaily.org).

Zingende cowboys
Het nummer 'Listen to the rhythm of the range' werd geschreven door crooner en ukelele artiest Johnny Marvin en Gene Autry (die andere zingende cowboy-acteur voor wie Under Western Stars oorspronkelijk geschreven was).

Roy Rogers was al westernzanger voordat hij cowboyacteur werd: in 1933 richtte hij (toen nog als Leonard Slye) samen met Bob Nolan en Tim Spencer ‘The Sons of the Pioneers’ op. De groep, die door de jaren heen van samenstelling is veranderd, was razend populair met hun westernmuziek. Hits waren onder andere ‘Blue Prairie’ en 'Tumbling Tumbleweeds'.

Kijk hier voor informatie over de huidige leden van Sons of the Pioneers, die nog steeds optreden in Branson, Missouri. Roy ‘Dusty’ Rogers junior geeft ook optredens in Branson, in de geest van Roy Rogers en zijn zingende cowboy-collega’s met zijn groep ‘The High Riders'. Veel informatie over The Sons of the Pioneers is te vinden op de website van pionierszoon Bob Nolan. The Rhythm of the Range nog eens luisteren? Klik hier.