In dit fragment hoort u de Franse acteur Pierre Arditi voorlezen uit 'De Ware Bekentenissen van een Witte Terrorist. Dit zijn de memoires van Breyten Breytenbach die hij noteerde toen hij gevangen zat in Zuid-Afrika. Op beeld komt de gevangenis voorbij

Breyten Breytenbach

Breyten Breytenbach (1939) werd geboren in Bonnievale, Zuid-Afrika. Tijdens zijn studie in Kaapstad ontwikkelde hij zich tot een fel tegenstander van de apartheid. In de jaren '60 trok hij naar Parijs, waar hij met een Frans-Vietnamese vrouw trouwde. Hierdoor kon hij niet meer terugkeren naar Zuid-Afrika, waar relaties tussen mensen van verschillende rassen verboden waren op grond van de Wet op de Gemengde Huwelijken (1949) en de Ontuchtwet (1950). Met anderen richtte hij in Frankrijk Okhela op, een groep die vanuit ballingschap vocht tegen de apartheid.

In 1975 keerde hij met een vals paspoort toch terug naar Zuid-Afrika. Hij werd verraden en veroordeeld tot een gevangenisstraf. In 1982 werd hij weer vrijgelaten. Terug in Parijs nam hij de Franse nationaliteit aan.

Veel van zijn werk is geschreven in het Afrikaans, enkele werken zijn in het Engels. Adriaan van Dis heeft een deel van Breytenbachs werk vertaald naar het Nederlands.

Hier vindt u meer over de geschiedenis van Bretyenbachs literatuur in Nederland.
De Ware Bekentenissen van een Witte Terrorist

Het boek De Ware Bekentenissen van een Witte Terrorist uit 1983 is het tweede deel van een drieluik. Het eerste deel heet Een Seizoen in het Paradijs (1973) en gaat over Breytenbachs zoektocht naar het paradijs in Zuid-Afrika, waar hij na dertien jaar ballingschap naar terugreist. Het laatste deel Terugkeer naar het Paradijs (1994) gaat over de reis die Breytenbach in Zuid-Afrika maakte na de Apartheid.

Luister hier naar een aflevering van This American Life, waarin Breytenbach vertelt over zijn leven in gevangenschap
Richard Dindo - de maker

De Zwitserse documentairemaker Richard Dindo (1944) volgde de reis die Breytenbach met zijn vrouw maakte in het Zuid-Afrika van na de Apartheid.

Richard Dindo maakt sinds 1970 documentaires. Andere films van hem zijn onder andere een documentaire over Che Guevara en de guerrilla in Bolivia: Ernesto “Che” Guevara: The Bolivian Diary en een film over mensen die dromen over leven op Mars: The Mars Dreamers.