Een korte film ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de UDHR. We zien een man die vergeefs probeert een grensovergang te passeren. Zijn ezel mag wel doorlopen. Na de uitzending werd 'Wristcutters' vertoond, de keuzefilm van Micha Wertheim die eveneens op een kort verhaal van Etgar Keret gebaseerd is

What about me?

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Universele Declaratie van de Mensenrechten (UDHR) in 2008, werkten internationaal erkende schrijvers, filmmakers en kunstenaars samen aan het project Stories on Human Rights.

Het resultaat: 22 korte films van 25 makers over zes thema’s - cultuur, ontwikkeling, waardigheid en rechtvaardigheid, milieu, gender en participatie. What about me? valt onder het thema waardigheid en rechtvaardigheid. Menselijke waardigheid wordt ook wel het hart van de UDHR genoemd.

Voor het project is er gefilmd in vijftien landen en wordt er in verschillende talen gesproken. Over de korte films is een boek uitgekomen met interviews met de filmmakers en kunstenaars. Twaalf schrijvers, waaronder Khaled Hosseini en Gabriel Garcia Marquez, leverden hieraan een bijdrage.

De Makers

Het Israëlische echtpaar Etgar Keret en Shira Geffen zijn man en vrouw en hebben voor deze film wederom hun krachten gebundeld. Geffen werd in Israël al bekend met haar kinderboeken. In 2007 werd ze wereldwijd beroemd met The Jellyfish. Geffen schreef het script, en ze regisseerde de film samen met haar man. Voor dit project wonnen ze onder andere de Golden Camera op het Cannes Festival.

Schrijver en regisseur Etgar Keret is vooral bekend om zijn korte verhalen. In de L.A. Times beargumenteerde hij zijn schrijverschap als volgt: "My prime motivation to write stories, is that I want to read them. I would be very happy if somebody else had done it, but they're all lazy... so I have to write it all by myself." Keret’s werk wordt vaak als surrealistisch bestempeld. Time Magazine maakte dit profiel over hem.

De keuzefilm van Micha Wertheim

‘Wristcutters: A love story’ (Etgar Keret, 2006) is gebaseerd op Keret’s korte verhaal Kneller’s Happy Campers. De film vertelt het verhaal van Zia (Patrick Fugit). Als hij met een gebroken hart zijn leven beëindigt door zijn polsen door te snijden, belandt hij in het hiernamaals waar hij enkel andere mensen ontmoet die net als hij zelfmoord hebben gepleegd. Zia slijt zijn dagen in de bar tot hij erachter komt dat zijn ex-vriendin ook zelfmoord heeft gepleegd. Hij besluit haar te zoeken. Dan ontwikkelt zich niet alleen een roadmovie waarin Zia met zijn nieuw verworven vrienden Mikal (Shannyn Sossamon) en Eugene (Shea Whigham) op zoek gaat naar zijn ex, maar ook een hartverscheurend liefdesverhaal.

Regisseur Goran Dukic en Shea Whigham hielden een Q&A over de film in de Edinboro Film Series

Bekijk het fragment op youtube