Lidewij (Li) Edelkoort (Wageningen, 1950) is trend forecaster

Ze staat aan het roer van Trend Union en Studio Edelkoort in Parijs, met kantoren in New York en Japan. Ze stelde tentoonstellingen samen in o.a. Tokyo, Parijs, Stockholm, Chicago en Eindhoven en heeft momenteel als curator de artistieke leiding over de Arnhem Mode Biënnale 2013. Edelkoort was van 1999 tot 2008 voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy Eindhoven.

Edelkoort studeerde mode en ontwerp aan de Kunstacademie in Arnhem. Na een periode als modecoördinator bij warenhuis De Bijenkorf vertrok ze in 1975 naar Parijs, waar ze Trend Union en Studio Edelkoort oprichtte, toen als pionier in het vak. In 2003 noemde TIME magazine haar als een van de 25 meest invloedrijke personen in de mode. In 2008 werd ze onderscheiden met de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres van het Franse ministerie van Cultuur en bij haar afscheid van de Design Academy werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Edelkoort zette van 1999 tot 2008 Dutch Design internationaal op de kaart als voorzitter van het bestuur van de Design Academy. De Eindhovense academie is de laatste weken veel in het nieuws geweest vanwege het aangekondigde vertrek van de top van de Masteropleiding. Edelkoort roerde zich in de discussie met een kritische ingezonden brief.

Edelkoort noemt wat ze doet zelf “archeologie van de toekomst”: ze reist de wereld over, ze observeert en vertaalt wat ze ziet in trends voor de toekomst. Haar prognoses worden vervolgens gretig afgenomen door mode- en beauty giganten als Estee Lauder, Ferragamo en Lacoste, maar ze heeft ook klanten als Siemens, Nissan en Coca-Cola en zelfs banken en ministeries zijn geïnteresseerd in haar voorspellingen. Die publiceert ze ook in gelimiteerde oplage in haar trendboeken en op haar interactieve webforum Trend Tablet.

Onlangs werd bekend dat Li Edelkoort de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 krijgt voor haar sterke inzicht in de wereld van vormgeving en mode: ‘Zij kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang voor de vormgeving van ons dagelijks leven. Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt.’

(Foto: Ruud van der Peijl)