Micha Wertheim (Groningen, 1972) is cabaretier, stand-up comedian verbonden aan de Comedytrain, wekelijks columnist in Vrij Nederland en schrijver van twee kinderboeken. Ook was hij actief op de radio, met documentaires en bijdragen voor De Avonden en Spijkers met Koppen

Het werk van Wertheim kenmerkt zich door de vele lagen en is veelal niet eenduidig uit te leggen. Niets is wat het lijkt in de wereld van Wertheim. Satire, ironie, omkering… het zijn de stijlmiddelen die Wertheim in zijn werkplaats gebruikt. Hij grossiert in slimme grappen en aarzelt niet het publiek met dubbele bodems in verwarring te brengen. Wie een moraal wil mag daar zelf naar op zoek gaan. Voor Wertheim geen voorgekookte meningen.

Wertheim, geboren in Groningen, groeit op in Maarsbergen en studeert in Maastricht. Zijn studie Cultuur- en Wetenschapsstudies rondt hij af met een scriptie over het leven en werk van Franz Kafka. Als student in Maastricht is hij zeer actief als schrijver voor de faculteits- en later de universiteitskrant, de Observant en het op zijn initiatief opgezette cultuurwetenschappelijke tijdschrift Mosaiek. Hij schrijft er onder andere columns, maakt een 2-jarig feuilleton en ontdekt dat veel van wat hij wil zeggen eindigt met een grap.

Als hij na zijn studie in 1998 dan ook naar Amsterdam trekt, sluit hij zich na twee audities aan bij het stand up-gezelschap Comedytrain, gehuisvest in comedyclub Toomler. Nog altijd organiseert en presenteert hij daar op de derde zondag van de maand Echt Gebeurd, waar mensen een podium wordt geboden om een waargebeurd verhaal te vertellen. Zo vertelt Micha er zelf over de verwijdering van een tumor in zijn schildklier in 2002. Later zendt de VARA de half uur durende stand up-set uit als Micha Wertheim voor specialisten.

In 2004 doet Micha Wertheim mee aan het Leids Cabaret Festival en wint zowel de jury- als de publieksprijs. De jury noemt zijn optreden ‘geraffineerd.’ Het eerste programma dat hier op volgt, Micha Wertheim voor Beginners, krijgt lovende kritieken van de pers. Zij omschrijven zijn werk als tegendraads, intelligent, ongrijpbaar en meedogenloos humoristisch.

Landelijke bekendheid krijgt hij door een misverstand tussen hem en een gehandicapte bezoeker tijdens zijn tweede theatershow, Micha Wertheim voor Gevorderden (2008). Zijn ervaringen rondom deze mediarel komen terug in zijn derde programma, Micha Wertheim voor de Grap. De dvd-versie van deze show laat hij uitkomen in een boekwerkje waarin ook het essay Satire in het tijdperk van de manische reproduceerbaarheid is opgenomen. Hierin gaat hij dieper in op satire: het gebruik, de werking en de gevaren ervan.

Afgelopen seizoen stond Wertheim in de theaters met Micha Wertheim voor de Zoveelste Keer en in september beginnen zijn try-outs voor zijn vijfde show: Micha Wertheim voor je het weet.

(Foto: Morad Bouchakour)