Daan Roosegaarde (Nieuwkoop 1979) is kunstenaar, entrepreneur en ontwerper.

biodaan

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) studeerde aan de Academie voor de Kunsten AKI Enschede en het Berlage Instituut in Rotterdam. Zijn in 2006 opgerichte Studio Roosegaarde heeft filialen in Waddinxveen en Sjanghai. Roosegaarde houdt zich bezig met de vraag hoe je kunst en technologie kunt inzetten om de relatie van de mens tot zijn omgeving te versterken. Zijn interactieve ontwerpen zijn over de hele wereld te zien.

Ik denk dat we op de rand staan van een nieuwe wereld. Over een paar jaar heeft de oude afgedaan. Ik wil laten zien hoe innovatie en verbeelding samengaan in het vormgeven van de nieuwe wereld. Als kunstenaar kun je alle nieuwe ontwikkelingen bevragen, maar je mag er natuurlijk ook voorstellen voor doen.

NRC Handelsblad, 2/7/2013

dune

De installatie Dune, een soort rietlandschap dat met licht en geluid reageert op mensen, is momenteel te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Wat vinden bezoekers?

Een heel bijzonder interactief kunstwerk. Ik begrijp niet hoe het werkt, maar ik zie het toch gebeuren. Vooral de reacties van bezoekers zijn leuk. Sommigen zijn heel voorzichtig, anderen heel enthousiast. Het zou grappig zijn om de mensen te filmen.

Marianne van der Houwen, Oostburg

In het begin ben je gedesoriënteerd, omdat je in het donker staat en nog wat wegstervend geluid hoort. Daarna ben je in de war, omdat je niet weet waar de sprieten op reageren. Volgens mij reageren ze alleen op beweging, en niet op aanraking. Ik vond het leuk om met ze te spelen.

Becks Collins, Londen

Ik vond het in eerste instantie vreemd. Je weet niet waar het geluid vandaan komt. Het lijkt een soort dier, een insect. Door de spiegels lijkt het of je in een eindeloos landschap staat. Ik ben ermee op de foto gegaan.

Raoul Grene, Spanje

Geen idee wie deze man is, dus extra interessant. Veelbelovend.

reactie 'Sjonnie' op vpro.nl

selectie van projecten

 • Intimacy (2010): jurk die transparant wordt als de hartslag van de draagster omhoog gaat
  Sustainable dance floor (2008): vloer die energie opwekt door erop te dansen

  'i want to update the world'

  Er werken tussen vier en veertien mensen in Studio Roosegaarde in Waddinxveen. De radio staat in de studio nooit aan. ‘Je hoort alleen het geluid van zweetdruppels die op het toetsenbord vallen,’ aldus medewerker Lidi Brouwer.

  'ik ben een hippie met een business plan'

  Dit najaar wordt een paar honderd meter snelweg in Brabant Smart Highway, naar een concept dat Roosegaarde samen met bouwgigant Heijmans ontwikkelde. Glow in the dark-verf die in het zonlicht oplaadt en ’s nachts oplicht, zorgt voor de verlichting. Een speciale laag die op temperatuur reageert laat de automobilist weten of het glad is.

  Vlak voor de uitzending, op 29 augustus 2013, wint Roosegaarde de prestigieuze INDEX 'Design to improve life' Award 2013 voor zijn Smart Highway project. 

  'home is where my laptop is'

  Roosegaarde vliegt één keer per week en slaap het liefst in taxi's.

  tracy metz

  De journalist en auteur over urban issues:

  ‘Daan Roosegaarde stelt de technologie in dienst van de emotionele ervaring en dat is heel bijzonder. Zijn werk is écht interactief, het reageert op een manier die ik nog nooit eerder heb gezien. Dit is de toekomst. We raken steeds meer omringd door technologie. Het is niet alleen een gereedschap, maar een onderdeel van ons bestaan geworden. Denk maar eens aan locatie-apps of datingservices. Roosegaar- de is daarin een voorloper. Er is wel iets waar hij op moet letten. Hij heeft de afgelopen jaren heel snel heel veel succes gehad. Maar sindsdien heb ik, behalve de Smart Highway, niet veel nieuws van hem gezien. Hij moet ervoor oppassen dat hij ruimte in zijn hoofd en in zijn agenda blijft houden om te blijven innoveren.’

  Wilfried de Jong kennende krijgen we een wild en open gesprek. Ik ben niet zo verlegen, ik heb nogal veel energie. [...] Ik wil de oude en de nieuwe wereld laten zien, een hoop dieren, een hoop humor.

  NRC Handelsblad, 2/7/2013

  arie altena

  De literatuurwetenschapper, publicist en docent:

  ‘Ik zie bij Daan gewoon heel goed ondernemerschap. Je kunt namelijk wel heel goed zijn, maar het moet ook aan de man gebracht worden. Dat doet hij heel goed door z’n werk mooi in het midden te houden. Het lijkt op het eerste gezicht gelikt. Maar dat is het niet. Want wat hij maakt is van hoge kwaliteit en het zit allemaal ook heel degelijk in elkaar.’

  Bright Magazine, 14/10/2010

  'ik maak technopoëzie'

  Roosegaarde belooft van zijn Zomer- gastenavond ‘een safari van de oude naar de nieuwe wereld’ te maken.

  Daarin toont hij onder veel meer een documentaire over de excentrieke uitvinder, architect, ontwerper en dichter Richard Buckminster Fuller. Ook is er de televisiepremière van de film Overview, over wat astro- nauten overkomt als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. En we kunnen ons verheugen op de Duitse natuurdocumentaire Ameisen, over mieren en hun ondergrondse bouwwerken.

  De keuzefilm is de western Dead Man van Jim Jarmusch uit 1995 met in de hoofdrol Johnny Depp.