théâtre du soleil - les atrides

Les Atrides is een theaterstuk van Théâtre du Soleil over de voorgeschiedenis en de nasleep van de Trojaanse oorlog

Centraal in het stuk staat de Orestie van Aischylos, een Griekse tragedietrilogie uit de vijfde eeuw voor Christus. De tragedies gaan over de Atriden: de nakomelingen van Atreus.

Atreus, koning van Mycene, had ooit zijn broer diens eigen kinderen laten opeten, waardoor nu zijn nakomelingen door de goden vervloekt waren.

Het eerste deel van de trilogie gaat over Agamemnon, een veldheer uit de Trojaanse oorlog die na terugkomst van de strijd door zijn echtgenote en haar nieuwe minnaar wordt gedood. In het tweede deel keert Orestes, de zoon van Agamemnon, terug na zijn verbanning en wreekt hij samen met zijn zus Elektra de moord op hun vader: hij vermoordt op zijn beurt hun moeder, Klytaimnestra. Het laatste deel gaat over de berechting van de moord die Orestes op zijn moeder heeft gepleegd.

In het stuk van het Franse Théâtre du Soleil wordt aan het verhaal van Aischylos ook een tragedie van Euripides toegevoegd: Iphigeneia in Aulis. In dit stuk blijkt dat Agamemnon het bevel gaf zijn dochter te offeren aan de godin Artemis om de wind te laten draaien, zodat hij en de andere Griekse helden konden uitvaren naar Troje.

Théâtre du Soleil werd in 1964 opgericht door een groep theaterstudenten uit Parijs. Onder hen was ook de huidige regisseur van het beroemde theatergezelschap: Ariane Mnouchkine. Zij is ook de regisseur van Les Atrides.
 

advertentie